Hoogne tarbimine paneb kaupmehed muhelema

ETK juhatuse esimese Jaanus Vihand
ETK juhatuse esimese Jaanus Vihand

Kuigi konjunktuuriinstituudi värske uuringu järgi kaubandusettevõtete kindlustunne septembris vähenes, ütlevad ettevõtted ise, et julge tarbimine kajastub endiselt nende käibenumbrites.

„August ja september on Büroomaailmas lõikuskuud tänu kampaaniale „Tagasi kooli/Tagasi kontorisse“, käive on suvekuudest 30-40% suurem,“ märkis Büroomaailma juhatuse esimees Jüri Ross. „Võrreldes eelmise aastaga tõotab september tulla 5-6% parem.“

See juurdekasv tuleb Rossi sõnul põhiliselt eratarbimise kasvust, sest äri- ehk B2B sektor kasvab Eestis koos SKP kasvuga ehk siis 1-2%. „Tulevikku vaatame optimistlikult, sest Eesti töötajate palgatase jätkab kasvu ja Eesti SKP peaks samuti kasvama koos Euroopa Liidu majanduskliima paranemisega,“ lisas ta.

Ka ETK juhatuse esimees Jaanus Vihand on selle aasta tulemustega rahul. Aasta on läinud üldiselt väga kenasti. Peaaegu iga kuu oleme eelmise aastaga võrdluses kasvanud turuga samas tempos, lausus Vihand. „Septembrikuu turuinfot veel loomulikult ei ole, kuid usume, et sarnane trend jätkus.“

„Ka septembris oleme kasvus, nii nagu oleme olnud terve selle aasta. Kui kasvudünaamikast rääkida, siis võib-olla mingisugune trend on märgatav, et võrreldes kevadega on sügis natuke tagasihoidlikum,“ ütles K-Rauta kauplusi haldava Rautakesko tegevjuht Alo Ivask, lisades, et kui aasta algul oli kasvuprotsent kahekohaline number, siis viimastel kuudel on see pisut tagasi tõmmanud.

Ivaski sõnul jaguneb neil kasv üsna ühtlaselt. „Ükski põhiline kaubagrupp ei ole miinuses. Tööriistade ja siseviimistlusega seotud kaupu on teistest veidi paremini ostetud,“ tõi ta välja.

Ivask uskus, et Eesti üldine majandusareng põhineb sisetarbimisel ja seda hoogu peaks kindlasti aasta lõpuni jätkuma. „Kuivõrd eksport on jällegi pigem probleemne, siis paistab, kas see kuidagi jõuab läbi sissetulekute tarbimisse ka. Selline huvitav aeg on, kas midagi tasakaalustub või areneb kuskile suunda edasi,“ märkis ta.

Loe Äripäevast Konjuktuuriinstituudi kaubanduse kindlustundest. 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara