29. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduse 5 kõige rikkamat

OG Elektra omanik Oleg Gross on Äripäeva Rikaste TOPis 18. kohal.
Foto: Andres Haabu
Äripäev reastas Eesti Rikaste TOP500, kus oli sees ka mitmed kaubanduse valdkonna tegijad, siinkohal toogem välja 5 antud valdkonna rikkamat.

Hillar Teder, Rikaste TOPis 5. kohal, vara väärtus 158,9 miljonit eurot.

Äripäeva hinnangul on Hillar Teder aastaga oma varandusest kaotanud 80 miljonit eurot. Üheks põhjuseks on tema osalusega Venemaa jaekaubandusketi O’Key äriline ebaedu. O’Key käive kasvas 2014. Aastal 9% ning jõudis 152 miljardi rublani, 2015. Aasta esimesel poolaastal aga kasv aeglustus ning suurenenud intressikulud on andnud hoobi ettevõtte kasumlikkusele. Seetõttu on O’Key aktsia hind olnud surve all ning kukkunud aastaga 10 dollarilt 2 dollarile.

O’Key ärile mõjub halvasti Venemaa majanduskasvu pidurdumine, sest just hüpermarketid lööb Venemaa kehv majandusolukord rohkem kui esmatarbekaupade müüjaid. Analüütikute hinnangul pole O’Key ärimudel piisavalt paindlik, et kiiresti sortimenti muuta ja agressiivselt hindu kärpida.

Margus Linnamäe, Rikaste TOPis 7. kohal, vara väärtus 146,7 miljonit eurot.

Margus Linnamäe suurim vara on ravimimüügikett Magnum, kuid viimastel aastatel on ta agressiivselt laiendanud tegevust meediaäris.

Nerijus Numavicius, Rikaste TOPis 9. kohal, vara väärtus 133,9 miljonit eurot.

Leedu jaekontserni Vilniaus Prekyba (Maxima jt ettevõtete) suurim aktsionäri Nerijus Numaviciust peetakse Balti riikide jõukaimaks ettevõtjaks. Äripäeva rikaste edetabelis on ta ainult oma Eesti firmades oleva vara suurusega.

Roman Stroykov, Rikaste TOPis 13. kohal, vara väärtus 104,6 miljonit eurot.

Venemaa hulgikaupmees, kes asutas 2007. aastal Eestis koos kompanjon Sergey Anufrieviga firma Antonio Trade OÜ. Ettevõte on üks Venemaa ja SRÜ riikide külmutustehnika turu liidritest, käive oli mullu 151 miljonit eurot ja kasumit teeniti 8,3 miljonit eurot.

Oleg Gross, Rikaste TOPis 18. kohal, vara väärtus 88,3 miljonit eurot.

OG Elektra omanik. Gross on öelnud, et äri peab pidevalt paisuma ja laienema. Kui sulle tundub, et enam kasvada pole vaja, siis oled ka ettevõtlusmaastikult kadunud. Talle kuuluvates poodides müügil olevad vorstid, liha- ja kondiitritooted on valmistatud temale kuuluvas ettevõttes. Tooraine tuleb tema farmidest ja kaup veetakse laiali Grossile kuuluvate autodega. Ta on oma ettevõtte tõeline peremees, juhib firmasid kui väikest majapidamist. On pidevalt kohal ja kui mõni töö on vaja teha, lööb ka ise käed külge.

Loe Äripäeva Rikaste TOPi eriväljaannet ning saa teada, millised teised kaubandusettevõtjad pääsesid TOPi, kui suur oli nende vara väärtus.

TOPist leiab veel Ando Aron, Viktor Siilats, Peeter Luik, Jüri Käo, Heinar Põldma, Jüri Vips, Jaan Koppel ja palju teisi kaubandusettevõtete omanikke.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757