11. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõunakeskus ja südalinn arenevad. Tartu tõmbekeskused

Tartu Lõunakeskus
Foto: Arhitektibüroo Peil OÜ
Tendents supermarketite ja kaupluste koondumisest suurtesse kaubanduskeskustesse on vallutanud Eesti suuremad linnad, erandiks ei ole ka Tartu.

Kui pärast Lõunakeskuse viimast laienemist tundus, et suurte keskuste arendamine ja laienemine mõneks ajaks vaibub, siis praegu tundub olukord olevat vastupidine.

Kaubanduskeskuste vakantsus Tartus on suhteliselt olematu ning sisetarbimine tõusuteel, seetõttu on omanikud leidnud piisavalt põhjust olemasolevaid mahtusid suurendada.

Lõunakeskusesse tuleb hotell

Lõunakeskuse uus laiendus on mastaapne ja paikneb 6,6 hektari suurusel maa-alal, ehitusaluse pinnaga 3,3 hektarit. Kaubandus hakkab endiselt paiknema esimesel korrusel, teisele korrusele planeeritakse kino ning mõned toidu- ja meelelahutuskohad, nt mängumaad lastele. Lisandub 10 000 m² pinnaga korrusparkla ning umbes 12 000 m² kaubanduspindasid. Kavandatud on ka umbes 3000 ruutmeetrise pinnaga hotell ja sama suur kino.

Keskuse vana, umbes 15 000 m²suurune osa läheb põhjalikult ümberehitamisele. Plaanis on rajada teine liuväli, mis oleks kasutusel harjutusväljakuna ja asuks põhihoonest eraldi.

Praegu on teema arutlusel linnavalitsuses ning lähiajal on kavas detailplaneeringu kehtestamine. Omanikud soovivad alustada ehitusega veel käesoleva aasta lõpus, sellisel juhul valmiks kavandatud juurdeehitus 2017. aasta kevadel.

Järgmiseks aastaks uus spaa

Paljud kesklinna rohealad ning ka Emajõe-äärne ala on seni olnud hoonestamata, kuid keskpikas perspektiivis võib linna ilme selles osas oluliselt muutuda. Vastukaaluks Lõunakeskuse arenemisele on väljapanekul kesklinna üldplaneering, mis näeb ette aastakümneid hoonestuseta olnud alade hoonestamist. Oma panuse kesklinna kui kaubanduspiirkonna tähtsuse taastumisele annab selgelt ka kunagise kaubamaja asemele ehitatava multifunktsionaalse keskuse valmimine 2016. aastal. Hoonesse on kavandatud spaa, hotell, ligi 6500 m² büroopinda, ligi 15 000 m² kaubanduspinda ning üle 1500 m² teeninduspinda.

Peale Tähe Ärikvartali valmimist 2008. aastal lisandus Tartusse nn stock-office tüüpi äripinnana Turu Ärimaja, kus ruutmeetreid 2400. Selle edukas turuletulek tõestab, et nišis on piisavalt nõudlust, kui tagatud on hea asukoht ja paindlik siselahendus.

Autor: Margus Kelk, 1Partner Kinnisvara Tartu büroo kinnisvarakonsultant, maaklerteenuse juht

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757