Valmistoidu tarbimine näitab kasvu

Valmistoidu tarbimine kasvab
Valmistoidu tarbimine kasvab

Valmistoitu tootvad ettevõtted tootsid tänavu esimesel poolaastal ligi 100 miljoni euro väärtuses. Vaatamata välisnõudluse vähenemisele hoiab sisetarbimine ettevõtete müügitulu stabiilsena, selgub Maaeluministeeriumis koostatud valmistoitu tootvate ettevõtete 2015. aasta I poolaasta ülevaatest.

„Majandussurutise perioodil vähenenud valmistoodete kodumaine tarbimine on nüüd juba mitmendat aastat tõusutrendis ning valmistoit moodustab üha suurema osa Eesti toiduainetööstuse toodangust,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Kuigi Eesti jaoks oluliste kaubanduspartnerite kehv majandusolukord on toonud kaasa valmistoidu ekspordi 8-protsendilise vähenemise, siis sisetarbimise toel püsis ettevõtete müügitulu siiski stabiilsena.“

Ligikaudu pool Eestis toodetavast valmistoidust eksporditakse. Kuigi võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on valmistoidu eksport vähenenud 8 protsenti ja mitte-EL riikidesse koguni ligi 25 protsenti, moodustab valmistoitu tootvate ettevõtete eksport kogu toiduainetööstuse ekspordist jätkuvalt ligikaudu 20 protsenti.

Valmistoitu tootvates ettevõtetes töötas 2015. aasta esimesel poolaastal keskmiselt 2603 inimest.

Statistikaameti lühiajastatistika andmetel tegutseb Eestis keskmiselt 90-100 valmistoitu tootvat ettevõtet, ligikaudu 70 protsenti valmistoitu tootvate ettevõtete müügitulust annavad neli suuremat tööstust.

Valmistoitu tootvate ettevõtetena käsitletakse ülevaates valmistoitude (salatid, võileivad jne), suhkru- ja kondiitritoodete, maitseainete ja –kastmete ning eritoitude (lastetoidud, dieettoidud, gluteenivabad toidud jne) tootmisega ning kohvi ja tee töötlemisega tegelevaid ettevõtteid.

KOKKUVÕTE:

  • Valmistoitu tootvad ettevõtted tootsid 2015. aasta esimesel poolaastal peaaegu 100 mln euro eest toodangut, millest ~50% eksporditi.
  • Välisnõudlus vähenes, kuid sisetarbimise kasvu toel jäi müügitulu siiski eelmise aasta tasemele.Valmistoitu tootvate ettevõtete müügitulu oli 2015. aasta esimesel poolaastal 114,9 mln eurot. Lisaks toodangumahu kasvu aeglustumisele võis käibe kasvu pärssida ka vähenenud müügihinnad.
  • Ettevõtete kasumlikkus vähenes. 2015. aasta esimesel poolaastal oli valmistoitu tootvate ettevõtete kogukasum 10,1 mln eurot, mida oli 7,8% vähem kui eelmisel aastal samal ajal.
  • Ettevõtete efektiivsust palju parandada ei suudetud, kuna see jäi umbes 29 mln euroga (puhas lisandväärtus) eelmise aasta tasemele.
  • Kontsern Orkla Confectionery & Snacs Finland Ab, mille koosseisu kuulub ka AS Kalev, plaanib suurendada oluliselt oma turupositsiooni Balti riikides. Jaanuaris sai ettevõte Läti konkurentsiametilt loa osta kaubamärgid „Laima“ ja „Gutta“.
  • Paulig Grupi tööstusmaitseainete divisjoni kuuluv Saue Production OÜ vahetas omanikku. Aprillis lõpule jõudnud tehinguga müüdi ettevõte Prantsuse firmale Solina Grupp, kes on üks Euroopa suuremaid maitseainetootjaid.
  • Äripäev reastab majandusnäitajate põhjal toiduainetööstuse ettevõtteid. 2014. aasta andmete põhjal oli pingerivis esimesel ja teisel kohal valmistoidu tootjad – Kulinaaria OÜ ning Lunden Food OÜ.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara