Liit toetab mõjusa alkoholipoliitika kujundamist, kuid ei nõustu kõigi meetmetega

Alkoholipoliitika kujundamine
Kaupmeeste Liit on selle poolt, et kauplustes lõpetataks alkoholi degusteerimine

Kaupmeeste Liit edastas eile lõppenud ametlikul kooskõlastusringil Sotsiaalministeeriumile oma seisukohad alkoholi- ja reklaamiseaduse muutmiseks. Liit toetab alkoholipoliitikas mõjusate meetmete rakendamist, ent ei nõustu ebaproportsionaalsete meetmetega.

„Liit toetab eelnõu muudatusi, millega tõhustatakse alaealistele alkoholimüügi keelu täitmist, alkohoolsete jookide paigutamist müügikohas teistest kaupadest eraldi ja jaekauplustes alkoholi degusteerimise keelamist,“ selgitas liidu tegevjuht Riin Savi. „Need meetmed aitavad saavutada eelnõu eesmärke ehk vähendada alkoholi nähtavust avalikus ruumis ning võimaldada klientidel omandada esmatarbekaupu ilma vältimatu kokkupuuteta alkohoolsete jookide eksponeerimise ja esitlemisega.“

Samas ei pea liit mõistlikuks alkohoolsete jookide müügiala eraldamist läbipaistmatute seintega. „See meede seab kaupmeestele ebaproportsionaalselt suured investeerimiskohustused, ent ei anna hoomatavat lisaefekti müügiala füüsilisele eraldamisele teistest kaupadest. Eriti arvestades, et vaheseinu ei ole võimalik ruumiliste piirangute tõttu ehitada enamuses Eesti toidukauplustes,“ sõnas Savi. Liit ei toeta ka alkoholimüügi keelamist tankla territooriumil asuvates kauplustes ja toitlustusettevõtetes, kuna viimased ei erine millegi poolest toitu- ja esmatarbekaupu müüvatest väikestest mugavuspoodidest. Liidu arvamusel ei aita see meede vähendada sõiduki joobes juhtimist. Samuti ei vähenda see meede oluliselt alkoholi müügikoguseid, kuna tanklate territooriumitel olevates mugavuspoodides müüakse vaid ligikaudu kolm protsenti kogu Eesti jaeturul müüdavast alkoholist. 

Tähtsustades riikliku alkoholipoliitika põhiideed - piirata alkoholi kuritarvitamist, on Kaupmeeste Liit 2015. aasta mais avaldanud alkoholi müügi juhendi, mille edasise elluviimisega pakuvad liidu liikmed omalt poolt mitmeid lahendusi. „Lisaks alkoholi paigutamisele kaupluste müügisaalides eraldi tsoonidesse on liidu liikmed valmis jagama materjale, mis selgitavad alkoholi kahjulikku mõju, piirama alkoholi reklaamimist kauplustes ja klientidele saadetavates reklaammaterjalides, tõhustama veelgi alkoholi müügil dokumendikontrolli, küsides dokumenti kuni 30-aastastelt klientidelt ning juurutama põhimõtet, et alkoholi ei müüda joobetunnustega inimestele,“ ütles Savi. Lisaks on Kaupmeeste Liidu liikmed valmis osalema kampaaniates, mis aitavad teadvustada alkoholi kahjulikku mõju ühiskonnas laiemalt.

Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal esindamaks ja kaitsmaks liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub 54 jae- ja hulgikaubandusettevõtet.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara