29. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduse suurimad dividenditulu saajad

Jüri Käo
Foto: Andres Haabu
Äripäev koostas Dividendide TOPi, kus on aluseks võetud 2013. aasta majandustulemuste eest makstud dividendid 2014. aastal. Edetabeli esi 250 leiab mitmeid kaubandusettevõtete omanikke.

Kaubanduse kõige suuremad omanikutulu saajad:

Hillar Teder (koht suures tabelis 8) – 4 000 000

Hillar Teder on tabelis eeskätt tänu Londoni börsil oleva Vene jaekaubandusketi O’Key dividendimaksele. O’Key maksis 2014. aastal ca 80 miljonit USD dividende. Eeldame, et Tederile kuulub jaeketis 7,3%. Samas pole meil andmeid, kas ta on O’Keyst teenitud dividendid oma valdusfirmast Barleypark ka välja võtnud.

Jüri Käo (koht suures tabelis 15) – 1 798 000

NG Investeeringute üks suuromanikke. Valdusfirma tuntumad investeeringud on Tallinna Kaubamaja, Liviko, Balbiino, Kitman Thulema.

Andres Järving (koht suures tabelis 18) – 1 769 855

Kuulub NG Investeeringute omanikeringi.

Enn Kunila (koht suures tabelis 22) – 1 657 000

Teenib dividenditulu ettevõttest Sperare, millele kuulub veerand valdusfirmast NG Kapital, mis omakorda on 68,75%ga NG Investeeringud OÜ suurim omanik. Sperare tegutseb ka kunsti valdkonnas. 2014. aastal andis välja kunstiraamatu „Kuldaja värvid. Eesti klassikaline maalikunst Enn Kunila kollektsioonist“ ja laste värviraamatu „Kalavõrk ja piimamannerg“ ning korraldas mitmeid näitusi.

Viktor Siilats (koht suures tabelis 32) – 1 352 000

Suurem osa omanikutulust teenis taas Forde ja Volvosid müüvast Info-Autost. Väiksema osa aga kinnisvaraarendusettevõttest Evore, millele kuulub Kernu mõis koos 21,9 hektari suuruse kinnistuga.

Marika Vahter (koht suures tabelis 38) – 1 030 000

Edukas raamatukaupmees, kelle varasem nimi oli Marika Nõmmiste. Talle kuulub võõrkeelsete raamatute müügiga tegelev Allecto AS. Ettevõtte käive oli 2014. aastal 2,3 miljonit eurot ja kasum 0,2 miljonit eurot. Suurema osa käibest teenib väljaspool Eestit.

Ettevõte on olnud aga ka edukas mitmel riigihankel, mille on korraldanud Sihtasutus Innove, Heino Elleri nimeline Tartu Muusikakool, kaitsevärgi, sisekaitseakadeemia. Lisaks raamatute müügile teeb firma metoodilisi seminare võõrkeeleõpetajatele ning korraldab raamatunäitusi õppeasutustes ja raamatukogudes.

Heiki Mölder, Jaan Koppel, Toomas Suurvärav (koht suures tabelis 58) – 732 400

Elektroonikat müüva Euronicsi omanikud, kes stabiilselt teenivad ka head omanikutulu. Nende valdusfirmale Raglor kuuluvad ettevõtted müüvad lisaks kodumasinatele ja olmeelektroonikale ka parfümeeriatooteid, tegelevad elektritööde ja toitlustusega ning transpordivad, paigaldavad ja remondivad kodumasinaid.

Koppel ja Suurvärav on investeerimisfirma Toveko Invest omanikud. Sellel kolm aastat tegutsenud ettevõttel on 35% suurune osalus LHV Gruppi kuuluvas firmas LHV Finance. Viimane pakub jaekaupmeeste abil inimestele maksuvõimalust. Kolmas Toveko Investi omanik on Veiko Poolgas.

Vaata täispikka Dividendide TOPi Äripäevast.

Autor: Aivar Hundimägi, Äripäeva ajakirjanik

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757