Kaupmeeste Liit esitas aasta halvima seaduseelnõu kandidaadiks alkoholi- ja reklaamiseaduse muutmise eelnõu

Alkohol
Alkohol

Kaupmeeste Liit esitas Teenusmajanduse Koja poolt korraldatava Hea Õigusloome Tava konkursile parima seadusena Tarbijakaitseseaduse uue tervikteksti väljatöötamise ning halvima seadusena alkoholi- ja reklaamiseaduse muutmise eelnõu.

Liidu tegevjuht Riin Savi selgitas, et Teenusmajanduse Koda valib iga aasta alguses parima ja halvima seaduse, et läbi tunnustuse ja taunimise edendada Eesti õiguskultuuri. „Kaupmeeste Liit peab selliseid algatusi väga oluliseks, see aitab kaasa tänaste murekohtade teadvustamisele ja parema õiguskeskkonna kujundamisele,“ ütles Savi. 

„Kaupmeeste Liit tunnustab konkursi raames Tarbijakaitseseaduse väljatöötamist 2015.aastal - see toimus osapooli mitmekülgselt kaasates, seaduse väljatöötamine oli tervikuna loogiline ja läbipaistev,“ selgitas Savi. Tema sõnul nimetas liit halvimaks praktikaks alkoholi- ja reklaamiseaduse muutmise protsessi, kuna eelnõu koostati kiirustades,  puuduliku mõjude analüüsiga ja osapooli mitte kaasates. „Kokkuvõttes ei olnud protsess meie jaoks läbipaistev ning see külvas umbusaldust valitsussektori suhtes.“ 

Savi selgitas, et lisaks faktile, et alkoholi- ja reklaamiseaduse muutmisel ei järgitud Eesti õigusloome head tava, on taunimisväärne alkoholipoliitika rohelisele raamatule antud roll selles protsessis. „Roheline raamat on diskussioonidokument, millel ei ole Eesti õigusloome protsessis ametlikku rolli. Antud juhul aga käsitles minister Ossinovski seda dokumenti kui kokkulepet, millega õigustati eelnõus sisalduvaid meetmeid ja nende üle mitte diskuteerimist,“ ütles Savi.

„Kahjuks selline teerulli-meetodi kasutamine Sotsiaalministeeriumi poolt vähendab usaldust, pärsib avatust ning edaspidist koostööindu riigi ja huvigruppide vahel laiemalt, mitte ainult alkoholipoliitika kontekstis,“ ütles Savi.

Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal esindamaks ja kaitsmaks liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete juurutamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub 54 liiget.

Osale arutelus

Toetajad

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV keskmistele ja suurtele ettevõtetele

Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Lihtsam viis e-poe loomiseks

Müü oma tooteid kasutades Eesti suurimat pilve-põhist platvormi! Meie võimas e-poe lahendus annab sulle kõik vajalikud tööriistad ehitamaks endale sobiv e-pood.

Statistika

Teabevara