15. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ikeat süüdistatakse maksudest kõrvalehoidumises

Ikea
Foto: Ikea
Euroopa Parlamendi roheliste fraktsiooni raportist selgub, et Rootsi mööbligigant Ikea on aastail 2009-2014 jätnud maksmata ühe miljardi euro jagu makse.

Ikeat süüdistatakse väga suures ulatuses maksudest kõrvalehoidumises. Nädalavahetusel avaldatud raportis seisab, et Ikea Hollandis asuv tütarettevõte aitas Ikea erinevate Euroopa poodide vahel rahasid liigutada. Seejärel jõudis maksustamata raha Lichtensteini või Luksemburgi.

Euroopa Komisjon on teatanud, et uurib asja.

Ikea pole CNN Money saadetud küsimustele seni vastuseid andnud. Muud meediaväljaanded on aga Ikea sõnu vahendanud järgnevalt: „Ikea Group on täielikult pühendunud sellele, et meie tegevus oleks vastutustundlik ning jätkusuutlik, me maksame makse vastavalt nii riiklikele kui rahvusvahelistele regulatsioonidele.“

Raportist selgub, et ainuüksi 2014. aastal jäi Saksamaal Ikea maksudest kõrvalehoidumise tõttu saamata 35 miljonit eurot, Prantsusmaal 24 miljonit eurot ning Suurbritannial 11,6 miljonit eurot. Rootsi, Hispaania ja Belgia kaotasid igaüks 7,5-10 miljonit eurot.

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757