23. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltika müüb Vene tütarfirma

Baltika müüb Vene tütarfirma
Foto: Raul Mee
Baltika lõpetab Vene jaeturul opereerimise ning müüb sealsed tütarettevõtted ligi 0,4 miljoni euro eest partnerile. Selle tõttu hindas rõivafirma neljandas kvartalis Venamaa turuga seotud varad alla.

Samal ajal sõlmib Baltika järgmiseks viieks aastaks Vene turul oma brändide müügi jätkamiseks ja poodide opereerimiseks frantsiisilepingu.

„Venemaa jaeturu opereerimise üleandmine frantsiisipartnerile võimaldab Baltikal paremini keskenduda kasumlikule jaeärile Balti turgudel ning teistele müügikanalite, see on hulgi-, frantsiisi ja e-müügi arendamisele muudel turgudel," kommenteeris tehingut rõivafirma juhatuse esimees Meelis Milder.

Varad hinnati alla

Baltika Venemaal olevate ettevõtete müügi ettevalmistuste tõttu hindas firma mullu neljandas kvartalis kõik Venemaa turuga seotud varad alla. Kokku tegi Baltika aasta lõpus kasumiaruandes kajastatavaid mitterahalisi mahakandmisi summas 4,65 miljonit eurot ja mitterahaline kasum koondkasumiaruandes oli summas 2,97 miljonit eurot. Baltika bilanss ja omakapital vähenes eelpoolmainitust tulenevalt summas 1,68 miljonit eurot.

Venemaa makromajanduslikust olukorrast ja vene rubla nõrkusest tulenevalt on Baltika tegutsenud Vene turu riskide maandamiseks. 2015. aasta algusest on Baltika Venemaa jaesüsteemi plaanipäraselt kokku tõmmanud, sulgenud kahjumlikke poode ja vähendanud turu üldkulusid. Kui eelmise aasta alguses oli Baltika jaevõrgus Venemaal 15 poodi, siis praeguse seisuga on see arv viidud 8 poeni.

Jätkatakse frantsiisipartnerina

Ettevõte teatas, et Ukraina turu opereerimismudeli positiivne kogemus võimaldab neil jätkata koostööd Ukraina suuna frantsiisipartneriga ja minna samale lahendusele üle ka Venemaal. 22. veebruaril sõlmis Baltika lepingu, millega Venemaa jaeturul opereerivate ettevõtete OOO Olivia, OOO Stelsing ja OOO Plazma aktsiad müüakse osaühingule Ellipse Group.

Boriss Loifenfeldile kuuluv Ellipse Group omandas 2014. aastal Baltika Ukraina jaevõrgu. Ellipse Group ostab 100% Baltika kolme Venemaal tegutseva ettevõtte aktsiatest. Ettevõtete müügihind on orienteeruvalt 0,4 miljonit eurot, täpne müügihind sõltub firma kinnitusel 1. märtsi 2016 varude ja muu käibevara suurusest.

Müügihinna tasumiseks on kokku lepitud viieaastane maksegraafik. Kuigi müügihinna tasumise nõudele on seatud müüdavate varade kommertspant, sõltub selle nõude laekumine Venemaa majanduse arengust ja ettevõtte äritulemuste paranemisest, mistõttu lähtudes konservatiivsuse printsiibist jätab Baltika ostuhinnale allahindlusreservi.

Ellipse Group jätkab koostööd Baltika frantsiisipartnerina ning 22. veebruaril sõlmiti koostööleping järgmiseks viieks aastaks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757