29. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IKEA piilub Indiasse

Ikea piilub Indiasse
Foto: EPA
Hoolimata keerukatest regulatsioonidest panustab Rootsi mööblitootja Ikea India turule ning loodab seal end mõne aastaga sisse seada.

Selleks, et India turule sekkuda, on Ikea juhid läinud oma klientide suhtes väga isiklikuks: külastatakse India kodusid, et aimu saada, kuidas seal mööbel paikneb ning missugune sisustus indialastele üldse meeldib, kirjutab Wall Street Journal.

Ikea planeerib Indiasse investeerida kaks miljardit dollarit ning avada riigis järgneva kümne aasta jooksul 25 poodi.

India elu eripärad

Selleks, et turul edukalt kanda kinnitada, paigutab Ikea India nii-öelda proovikodudesse raamaturiiuleid, sohvasid ja muid mööbliesemeid, et näha, kuidas nad India ilmastikule reageerivad. Samuti tahavad Ikea juhid näha, kuidas paigutavad indialased oma kodus erinevaid mööbliesemeid või kodumasinaid, nagu jalatsiriiulid või pesumasin. See annab aimu indialaste elustiilist ning eelistustest.

„Elu Mumbais asuvas kodus on hoopis teistsugune kui näiteks Shanghais, New Yorgis või Londonis,“ kommenteeris Ikea India osakonna pressiesindaja Patrik Antoni. „Meie poed lähtuvad neist erinevustest,“ lisas ta. Kui näiteks Rootsis on tavapärane, et söögilaud paikneb köögis, siis indialaste puhul kohtab seda väga harva: üldiselt samas ruumis, kus toit valmistatakse, ei sööda.

Taolisi erinevusi tõi Ikea välja ka pesumasina puhul: kui rootslastel on pesumasin reeglina vannitoas, siis indialased eelistavad pesumasina panna kas rõdule või kööki. Jalanõude asetamiseks mõeldud riiul paikneb indialaste jaoks koridoris, kuna nad võtavad koju jõudes jalanõud alati jalast ära. Erinevalt näiteks portugallastest, kelle jaoks on tavaline jalatsiriiul paigutada hoopis magamistuppa.

Panustab turu erilisusele

Nii on Ikea oma taustatöö tulemusena jõudnud mõne, meile ehk üsna omanäolise mööblitükini. Näiteks plaanitakse India turule viia lukustatavad garderoobid, kuna indialased hoiavad väärisesemeid ja raha just riidekapis või garderoobis.

Lisaks mööblile plaanib Ikea Indias ümber mõelda ka oma traditsioonilise menüü ning lähtuda kohalike maitse-eelistustest.

Ikea uurijate meeskond on seni külastanud sadu kodusid nii Delhis, Mumbais kui Hyberabadis. Esimene kauplus plaanitakse avada järgmisel aastal just Hyberabadis.

Keerukas tootmine

Küll aga ei piirdu Ikea India-seiklused üksnes kodude külastamisega. Kui Ikea tahab Indias poode avada, peab mööbligigant India seaduste kohaselt umbes kolmandiku poodidest müüdavast kaubast tootma Indias. See on vähemalt senini tekitanud Rootsi ettevõttele palju probleeme.

Näiteks sisaldasid Indias Ikeale toodetud söögilaudade pealispinnad liiga suures koguses formaldehüüde, mis võivad muuhulgas tekitada närvikahjustusi. Paremini ei läinud ka näiteks metallist taldrikutega, kust võib toidu sisse sattuda palju kahjulikke kemikaale.

Kui Ikea pani mõned aastad tagasi püsti vaibavabriku, selgus õige pea, et enamik vaipadest tehti valmis hoopis kodus, sageli laste abiga. Samuti pidi ettevõte suunama lisaressursse sellesse, et õpetada töölistele, kuidas kasutada pangakontot ning kuidas vaipa kududa. Kõigi nende sekelduste taustal tasub märkida, et möödunud aastal tuli vaid 3 protsenti Ikea toodangust Indiast.

„Pole kerge olnud,“ lausus Ikea ärijuht Sandeep Sanan, kelle ülesandeks on Indias Ikea kaupade tootmine edukalt käima lükata. „Muudatused on aeglased ja valulikud ning ei saa toimuda üleöö,“ lisas ta.

Probleemidest hoolimata on Ikeal, mida Indias võita. Kuigi praegused piirangud on Ikea jaoks keerukad, teavad ettevõtte juhid, et kui asi ükskord käima lükatakse, võib India aidata vähendada tootmiskulusid märkimisväärselt.

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757