Analüütik: juba alanud uus majanduskriis jõuab kaubandusettevõtete müüki viitega

LHV Panga majandusanalüütik Heido Vitsur
LHV Panga majandusanalüütik Heido Vitsur

LHV Panga majandusanalüütik Heido Vitsur tõdes, et uus majanduskriis on kohe käes, kuid kaubandusettevõtete müük ja tarbijate kindlustunne seda veel ei näita.

Vitsur lisas, et uue majanduskriisi võimalikkusest rääkides pole üldse mõtet vaadata Eestis toimuvat. Uus kriis tuleb nagu eelminegi kord meile maailmast. „Kohapeal toimuvad üksnes suuremad või väiksemad valdkondade vahelised korrektsioonid,“ kommenteeris analüütik. Lisades, et kaubandusse jõuab korrektsioon siis, kui elanike tulud ei kasva või koguni vähenema hakkavad. „See on siis, kui tööpuudus suureneb ja palgad enam ei kasva, vaid alanevad. Ja ka siis mitte kohe, vaid teatud ajalise nihkega.“

Teine põletav teema kaubanduses on erinevad kaubanduspiirangud ja aktsiisitõusud, mis peaksid eeldatavasti aitama kasvatada inimeste teadlikkust ning piirama tervisele kahjulike toodete tarbimist. „Ma ei tea, kuidas tervislikke eluviise ja tervislikku toitumist paremini mõjutada saab - kas maksude või teadlikkuse suurendamise abil, või on veel muid võimalusi,“ ütles Vitsur.

Alkoholi puhulteadlikkust maksudega mõjutada eriti ei saa. „Auto takistab ju joomist rohkem kui aktsiis.“ Kuid Vitsuri sõnul on selge see, et kui inimesed ise oma tervist ei hävitaks, oleks sellel ülisuur majanduslik mõju, sest jääks ära kümned tuhanded enneaegsed surmad, suur osa ravikulusid, kulutused igasugusesse õppesse tasuks end paremini ära. Lisaks oleks meil tunduvalt enam tööjõudu ja seega ka enam kogutoodangut jne.

Osale arutelus

  • Harro Puusild

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara