4. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti kaubandus: viie aastaga 50 miljonit e-dokumenti

2016. a veebruaris liikus läbi Telema EDI võrgu 50 miljones e-dokument alates uuendatud süsteemi käikuvõtmisest 2011. aastal. Ilusa järjekorranumbriga dokument oli Eesti Salonshopi poolt Leedu Rimile väljastatud müügiarve. Telema vahendab ja töötleb Balti riikides 3800 poe ja 1200 tarnija vahel saadetavaid elektroonilisi dokumente.

2015. aastal vahetasid tarnijad ja jaekaupmehed Telema võrgus ligi 13 miljonit e-dokumenti. Kliendid edastavad Telema vahendusel pea 20 eri dokumenditüüpi, millest levinumad on e-arved ja e-tellimused. Elektroonilisi arveid liikus Telema kaudu 2015. aastal pea 5 miljonit, sama palju oli ka tellimusi. Kliendid kokku kaheksast riigist osalesid aktiivselt piiriüleses e-arvelduses, mis tähendab seda, et arve esitaja ja saaja on eri riikide äriühingud. Paberdokumentide asendamine e-dokumentidega aitas hoida kokku aega ja vältida vigu, suurendades samal ajal nii kliendirahulolu kui käivet kogu tarneahelas.

“Mullune 14% e-dokumentide mahu kasv kiireneb käesoleval aastal kindlasti,” ennustab Telema tegevjuht Hele Hammer. Ta lisab selgituseks: “Eestis lükkus e-arvete kohtustuslik kasutuselevõtt 2017. aasta algusesse, kuid Leedu ja Läti teevad selles vallas suuri edusamme. Leedu muudab e-arvete ja elektroonsete saatelehetede kasutamise kohustuslikuks juba 2016. aasta oktoobris. Sarnane algatus on käivitatud ka Lätis. See tähendab e-dokumentide kasutamise olulist tõusu kõigis kolmes Balti riigis.”

EDI- ehk e-dokumente kasutatakse praegu enim toidu- ja esmatarbekaupade sektoris. Elektrooniline andmevahetus on kõigi Baltikumi suuremate jaekettide ja nende tarnijate tavapärane praktika. Nüüd, mil e-arveldamine muutub peagi kohustuslikuks, laieneb e-dokumentide kasutamine ka avalikku sektorisse. Ja sealt erasektori firmade omavahelistesse tehingutesse ka muudes tegevusvaldkondades.

Telema AS on juhtiv EDI ja e-arvete operaator Baltikumis, kes toetab IT lahendustega ettevõtete tarneahela protsesse. Telema edastab kaubandusdokumente (tellimused, arved, saatelehed) ja töötleb neid vastavalt ärireeglitele. Telema süsteemis on üle 3800 poe ja üle 1200 tarnija, aastas vahetatakse ligi 14 miljonit dokumenti. Telema peamised kliendid on Balti riikides, kuid kliente on ka Soomes, Poolas, Taanis, Saksamaal, Jaapanis ja Austraalias, kokku 20 riigis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757