20. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmehed käisid koolis õpetamas ja õppimas

Koolitunnis lennutati lennukeid: Kui oled valmis ennast juhtima, võid tulevikus olla suur juht! Lennukitele oli prinditud kaubandus juhtide ametid.
Foto: Stockmann
Kaupmeeste Liidu liikmed andsid märtsi kuu jooksul algatuse "Tagasi kooli" raames üle 50 külalistunni üle Eesti. Külalistundide eesmärgiks oli tutvustada 8.-9. ja ka 11.-12. klasside õpilastele kaubanduse valdkonda ning aidata läbi praktiliste näidete tuua õppimist lähemale elule väljaspool kooli. Lisaks said kaupmehed lähemalt tundma õppida generatsioon Z mõttemaailma.

Kaupmeeste Liidu egiidi all osalesid  projekti „Tagasi  kooli“ algatuses kaubandustöötajad mitmetest kaubandusettevõttest - Coop Eesti KÜ, Stockmann AS, Tallinna Kaubamaja AS, Selver AS, Rimi Eesti Food AS, Circle K Eesti AS jt. Külalisõpetajateks on nii ettevõtete tippjuhid, koolitusjuhid, kaupluse juhatajad kui ka teised võtmeisikud.

Eesmärgiks oli anda õpilastele teadmisi kaubanduse rollist meie igapäevaelus ja laiemalt ka majanduses ning panna õpilased nägema kaubandust kui tervikut, näidata üldpilti: kaubanduse roll majanduses, tarbija roll ja käitumine, ülevaade jaekettidest, kaupluse koht tarneahelas, valikuvõimalusi töötamiseks ja karjääriks, tutvustada erinevaid ametikohti kaupluses, edastada positiivne sõnum – kaubandus pole ainult kassapidaja töö!

Külalistundide raames esitati õpilastele praktilisi näiteid tööst ja karjäärivõimasustest kaubanduse valdkonnas ning räägiti koostööst klientidega. Töötamine kaubanduses annab head praktilised ja sotsiaalsed oskused. Lisaks arutati õpilastega ka innovaatiliste lahenduste ja robotite rolli üle tänapäeva kauplustes ning kaubanduse arengust tulevikus.

Lisaks külalistunni läbiviimisele lähtudes püstitatud eesmärkidest , oli projekt suurepärane võimalus aidata Eesti ettevõtjatel juba eos õppida tundma uut generatsiooni, kes paari aasta pärast tööturule sisenevad. Külalisõpetajad said sisendi, kuidas olla 2 aasta pärast valmis uue põlvkonna, generatsioon Z, tulekuks tööle. Siinjuures saadi suur teadmiste pagas, õppides tundma uut põlvkonda.

Kaupmehed peavad juba täna täiendama ka juhtide oskusi, et tagada tulemuslik juhtimine 2 aasta pärast. Uus põlvkond on vahva! Nendega on kindlasti palju tööd tulevikus, kuid nende sisenemiseks tööturule saab alati ettevalmistusi teha ja kõike on võimalik muuta!

Uus põlvkond on tulekul ja see põlvkond on ääretult nutikas, julge ja taibukas, nad võtavad infot lennult ja ka leiavad lahendusi väga kiirelt ja leidlikult. Mõne aasta pärast on nad tööturul ja kaubandusettevõtetes töövestlustel.

Külalisõpetajad said ääretult hea ülevaate, kuidas tulevikus peaks see uut põlvkonda koolitama:

mis on need teemad, mis neid kõnetavadkuidas nende tähelepanu pälvidakuidas infot haarab ja töötlebmida tulevikus ennetadamida just võimendada, et tekiks koolitusmaterjalidega seos nende ajus  jne

Külalisõpetajad  arvasid, et kohtumised koolides läksid hästi ja nii õpilased kui ka õpetajad jäid rahule ning ootavad taaskohtumist. Õpetajatelt tuli tagasisidena, et isegi need õpilased, kes muidu on rahutud – kuulasid. Mitmest koolist tuli tagasiside, et õpilastel oli põnev ja tund meeldis.

Kõige enam pakkusid huvi teemad millest nad varem midagi kuulnud ei olnud – virtuaalkaubandus ja NFC kui maksevahend.

Külalistunni andmine koolis oli kaupmeestele arendav ja silmi avav. Lugeda materjale ja kuulata seminaridel on üks asi, kuid parim viis õppida on ikka kogeda seda ise. Koolitajatena kogeti ääretult palju ja saadi innustust ja inspiratsiooni õpilastelt.

Autor: Marika Merilai, Kaupmeeste Liit Heldi Sakkarias, Stockmann AS

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757