2015. aastal tagastati üle 245 miljoni pandipakendi

Taaraautomaat
2015. aastal tagastati üle 245 miljoni pandipakendi

Keskkonnateadlike eestlaste abiga kogus ja suunas Eesti Pandipakend mullu taaskasutusse enam kui 245 miljonit ühekordse kasutusega pandi alla kuuluvat joogipakendit, mis on parem tulemus kui 2014. aastal ning on paljuski tingitud keskkonnaministri määrusega tõstetud tagatisrahaväärtusest alates 2015. aasta veebruarist.

Kõige rohkem tagastati eelmisel aastal pandi alla kuuluvatest joogipakenditest plastikpudeleid – pandipakendite käitluskeskusesse jõudis 90% turule pandud plastik-, 70% metall- ning 87% klaaspakenditest.

Eesti Pandipakendi tegevjuhi Rauno Raali sõnul on tagastamiste suurenemine paljuski tingitud 2015. aasta 1. veebruaril kehtima hakanud keskkonnaministri määrusest, mille kohaselt on kõikide pandiga joogipakendite tagatisraha 10 eurosenti. „Võrreldes 2014. aastaga kasvas pandipakendite tagastus aastaga küll vaid 1%, kuid tuleb võtta arvesse, et eelmisel aastal oli müük 2014. aastaga võrreldes 6% võrra väiksem ja seega on üheprotsendiline tagastuse tõus väga hea tulemus. Tagatisraha väärtuse tõstmine on andnud positiivse efekti ning oleme suutnud edukalt peatada eurole ülemineku järgse hiiliva tagastuste langustrendi,“ ütles Raal.

Alates 2005. aastast, mil käivitus praegune pandipakendi süsteem, on kokku kogutud ja taaskasutusse suunatud üle 2,93 miljardi pandipakendi, millest 80% moodustavad ühekordse kasutusega joogipakendid ja 20% korduskasutatav klaas. Pakendeid on kokku kogutud ja taaskasutusse suunatud üle 115 000 tonni.

Eesti Pandipakend on 2005. aastal joogitootjate/maaletoojate ning kaupmeeste poolt Pakendiseaduse alusel loodud tootjavastutusorganisatsioon, mille ülesandeks on hallata ja korraldada üle-eestilist tagatisrahaga koormatud pakendite (vee, karastusjoogi, õlle ja lahja alkohoolse joogi plastmass-, klaas- ja metallpakendite) kogumist, transporti, loendamist, sorteerimist ja taaskasutamist. Eesti Pandipakendiga on liidetud 288 tootjat/maaletoojat ning 800 kaupmeestele kuuluvat tagastuskohta.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara