Kaubamaju kerkib üle mõistuse palju

Colliers International Advisors juhtivpartner Avo
Colliers International Advisors juhtivpartner Avo Rõõmussaar

Lähiaastatel toimub ärikinnisvaras ülepakkumiste tõttu tagasilöök, hoiatas Colliers International Advisors OÜ juhtivpartner Avo Rõõmussaar Eesti Kinnisvarafirmade Liidu konverentsil „Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?“

Konverentsi  ärikondliku kinnisvara diskussiooniringis oli Rõõmusaar teiste osalejate, Novira Capitali  juhtivpartneri Arle Mölderi ning Technopolis Ülemiste AS juhatuse esimehe Gert Jostoviga võrreldes skeptilisem. Tema sõnul näeme lähiaastatel teatud langust kindlasti kõikides ärikinnisvara sektorites ning esmalt saabub see kaubanduses.

 „Neid kaubamaju muudkui kerkib, see on ikka üle mõistuse. Porto Franko, T1, nüüd ka Tallinki projekt Lasnamäel. Seda on liiga palju, üürnikke igasse keskusesse lihtsalt ei jagu,“ sõnastas Rõõmussaar. Sellele viitavad tema sõnul juba praegu mitmed faktid. „Next on uksed kinni pannud, Terranova on raskuses. Need on vaid esimesed nimed, mis meenuvad - ma arvan, et maksetega raskustes olijaid on rohkemgi,“ sõnas Rõõmussaar ja lisas et kindlasti on ka neid ettevõtteid, kes seda olukorda üritavad ära kasutada, aga raha meie turul lihtsalt rohkem ei ole, et kõigile laienejatele kliente jätkuks.

Samas tõi Rõõmussaar välja ka positiivseid aspekte. Ka kaubanduskeskuste äri võiks tema sõnul ajada, aga laiendada ikka neid asju, mis on laiendamist väärt. „Laienda tasub Tallinnas praegu sinna, kus on midagi juba tekkinud – kesklinna lähedusse ja Ülemiste City kanti.“

Ärikinnisvara muutuste prognoosimine pole Rõõmussaare sõnul nii emotsioonipõhine, nagu see on elukondlikus kinnisvarasektoris ning on seeläbi ka paremini prognoositav. „Tuleb lihtalt andmeid koguda ja neid analüüsida,“ märkis ta diskussiooniringi sissejuhatuseks.

Osale arutelus

  • Lauri Leet, Kinnisvarauudised.ee toimetaja

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara