22. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmees paneb odava raha tööle

Kaupmeeste liidu juhatuse esimees ja Tallinna Kaubamaja juht Raul Puusepp ja Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand
Foto: Raul Mee
Ettevõtjad on jalad kõhu alt välja tõmmanud ja taas investeerima asunud. Kui raha on odav ja häid mõtteid jagub, siis tulebki investeerida, olid kaupmeeste liidu juht Raul Puusepp ja Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand ühel meelel.

Kui seni on räägitud investeeringute pidevast vähenemisest, siis nüüd, vaadates maksuameti statistikat, on näha, et madalseis on möödas. Maksuameti andmetest nähtub, et ettevõtjad on viimase nelja kuuga panustanud põhivarasse 7% võrra rohkem kui eelmisel aastal sama ajaga.

Swedbanki analüütiku Tõnu Mertsina sõnul näitavad maksuameti andmed tõepoolest esimeses kvartalis investeeringute kasvu, kuid see ei kajastu veel statistikaameti andmetes – see on tema hinnangul üllatav.

Ettevõtjate sõnul tasub investeerida siis, kui raha on odav ja on soov äri laiendada. Investeerida pole nende hinnangul mõtet siis, kui pole head äriplaani.

Kaupmehed on viimasel aastal jõuliselt investeerinud – maksuameti andmetel on hulgikaupmehed viimasel neljal kuul põhivara soetanud 101% rohkem kui mullu samal ajal. “Kui on ideid, siis tuleks investeerida. Kui neid ei ole, pole mõtet lollilt raha kuskile alla panna,” ütles Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand. Tema sõnul investeerib nende ettevõte praegu hoogsalt. Näiteks Coop Tartu üksuse tarbeks saab kohe valmis 45 000ruutmeetrine ladu. “Meie investeerime küll väga kõvasti! Ja eks see – investeerimise asi – see oli ette näha. Kui raha on odav ja mõtteid on, siis tulebki investeerida. Millal siis veel, kui mitte praegu,” ütles Vihand.

Kaupmeeste liidu juhatuse esimehe ja Tallinna Kaubamaja juhi Raul Puusepa sõnul on tõesti märgata, et kaupmehed investeerivad rohkem tehnoloogiasse, ehitatakse uusi pindu ja on ka investeeritud logistikasse. Puusepp peab seda igati normaalseks äritegevuseks. Tema sõnul peavad investeerima kõik, kes soovivad oma turuosa hoida ja suurendada. “Laenukapital on väga odav. Nii odav pole see kunagi olnud. Praegu on mõistlik seda kasutada,” ütles ta. Tema hinnangul kasutavad ettevõtjad laenuraha mõistlikult.

Ka Tallinna Kaubamaja on investeerinud ja renoveerinud olemasolevaid pindu. “Nii Tallinnas kui ka Tartus oleme renoveerinud müügikeskkondi. Viimsi Selver oli meie eelmise aasta suurim investeering. Samuti oleme panustanud tehnoloogiasse – iseteeninduskassad näiteks. Ka Tartu Kaubamaja keskuse renoveerisime,” loetles Puusepp.

Loe Äripäevast, mida arvavab sellest Amservi Grupi tegevjuht Rene Varek, maksuamet, Eesti Pank ja Swedbank. 

Autor: Kaisa Gabral, Äripäeva toimetaja

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757