7. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Starshipi pakiroboteid hakkavad ringi vurama Londoni, Düsseldorfi ja Berni tänavatel

Robotist saab saadetise kättesarnaselt pakiautomaadiga - selleks on vaja spetsiaalset koodi või mobiilirakendust
Foto: Starship Technologies
Eesti idufirma Starshipi pakiroboteid hakkavad katsetama Euroopa suurim toidukandefirma Just Eat, Saksa pakisaatmisteenust pakkuv Hermes, juhtiv Saksa jaefirma Metro Group ja Londoni toidutarnefirma Pronto.

Starshipi ärijuht Allan Martinson ütles, et leitud partnerid on oma ala tipud. "Nad on huvitatud uue tehnoloogia kasutamisest, mistõttu on nad meile suurepärane valik,” ütles ta. 

Starshipi asutaja ja juht Ahti Heinla ütles, et ettevõte on roboteid testinud juba juba 12 riigis. Kokku on seadeldised sõitnud üle 8000 kilomeetri ja kohtunud 400 000 inimesega. Ühtegi õnnetusse robotid seni sattunud pole. Järgmiseks ongi kavas robotid ka nii-öelda päriselus tööle panna.

"Ei suuda ära oodata"

Just Eati juht David Buttress ütles, et toidukandefirma tahab oma klientide elu võimalikult lihtsaks teha. “Me oleme väga uhked, et saame olla Starshipi Saksamaa partnerid. Kuna oleme pakitarneettevõte, on meile kõige tähtsam, et kliendid saaksid oma pakid võimalikult kiiresti ja mugavalt kätte. Mitte kellelegi ei meeldi mitu tundi pakitoojat oodata,” ütles Hermesi juht Frank Rausch. 

Samas valdkonnas tegutseva Pronto juht James Roy Poulter ütles, et teadis kohe, kui Starshipi robotit nägi, et see on midagi neile. “Me ei suuda ära oodata, mil saame Londonis testimisega alustada. Tahame jõuda ka teistesse Suurbritannia linnadesse ning laiendada oma haaret välismaale,” rääkis Poulter.

Starshipi pakirobotid on mõeldud selleks, et tarnida pakke ja toiduaineid 3–5 kilomeetri raadiuses. Robotid sõidavad tarnitava kaubaga ise ja töötajad saavad neid keskusest juhtida.

Pakirobotitega tehakse viies linnas esimesed päris testtarned. Ühtlasi on programmi eesmärk tutvustada roboteid ja nende võimalusi laiemale avalikkusele. 

Starshipi roboteid testitakse esialgu Londonis, Düsseldorfis ja Bernis. Õige pea teatatakse testprogrammi algusest ka Ameerika Ühendriikides.

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757