15. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubandus- ja büroopindade turul on toimumas olulised trendimuutused

Kaubandus- ja büroopindade turul on toimumas olulised trendimuutused
Foto: internet
Colliersi analüütikute sõnul on Eestis järjest rohkem näha olulist trendimuutust - omanike turust on saamas üüriturg. Üürnikud on rohkem teadlikud turu olukorrast ning julgevad järjest enam nõuda ja ka üürihindade läbirääkimistes ollakse enesekindlamad.

Tendentsi on eelkõige näha büroopindade ja kaubanduspindade turul. Kuigi 2017–2018 aastal tuleb turule üle 100 000 m2 uusi büroopindu,  siis tundub, et hetkel võtavad turul olijad olukorda endiselt üsna rahulikult, kuigi ebakindlus lähima 2-3  aasta perspektiivis ja kasvav pakkumine sunnib neid üürihindade ja -tingimuste osas olema palju paindlikum kui mõned aastad tagasi.

„Kui ajalooliselt on olnud kaubanduskeskuste omanike ukse taga järjekord ja vahendajaid ei vajatud, on pidev arendustegevus ja turu küllastumine viinud soovitavate üürnike ja kaubamärkide defitsiidini ning järjest rohkem on põhjendatud kasutada vahendaja teenuseid.  Võib öelda, et turg on üürituru poole kaldumas ka kaubanduspindade sektoris, eriti väiksemate kohalike kaubanduskeskuste puhul,“ kommenteeris Colliers International Advisors partner Margus Tinno.

Tööstuspindade turul on vajaka keskklassi lao- ja tootmishoonetest, mille üürihind jääb 3–3,5 EUR/m2/kuu piiresse. Jätkuvalt on hoonete väiksema suuruse ja erinevatele ettevõtetele sobiva kontseptsiooni tõttu nõudlus universaalsete stock-office tüüpi pindade järgi.  Tööstuspindade turul tundub, et ettevõtted on viimastel aastatel kogunud piisavalt omakapitali. Selle tulemusena otsivad spetsiifilisema tegevusega tööstusettevõtted, kellel on keeruline turult sobivaid rendilahendusi leida, võimalusi maa omandamiseks ja oma nõudmistele vastavate hoonete ehitamiseks. Samas on endiselt lao- ja logistikafirmade puhul eelistatum üürivõimalus.

Investeerimisturul otsib kapital jätkuvalt häid investeeringuid, mida aga on üha raskem leida. Müüjate ja ostjate nägemuste erinevuse taustal on mõjuriks ka müüjate poolt saadava raha reinvesteerimise võimaluse piiratus – teatud nokk-kinni-saba-lahti olukord. „Üsna suur hulk osapooli eelistab saavutada turuväliseid kokkuleppeid, et vältida konkurentsi ja teatud tingimustes isegi ülepakkumist. Kuna vaba raha on akumuleerunud ning finantseerimistingimused väga soodsad, siis otsivad nüüd ka väiksemad investorid hinna mõttes veidi suuremat kinnisvara, mis näitab kasvavat konkurentsi 5-10 miljoni euro sektoris ja seda, et keskmine tehinguhind võib 2016. aastal veidi tõusta,“ sõnas Tinno.

Kuna tootlused on viimastel aastatel märkimisväärselt alanenud, arvestavad mitmed professionaalsed investorid hetkel juba asjaoluga, et keskmises ajaperspektiivis tootlused pigem tõusevad ja kinnisvara enam algse tulumääraga ei müü. Põhitähelepanu läheb jätkusuutlikule puhasüüri voo tõstmisele ning hoiuperioodid on selgelt pikenemas.

Autor: Meelika Sander-Sõrmus, põllumajandus.ee juht

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757