Autor: Äripäev • 9. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ikea Vene peakontoris käib jälle läbiotsimine

Ikea Vene peakontoris käis jälle läbiotsimine
Foto: EPA
Venemaa õiguskaitseorganid otsivad praegu läbi Venemaa Ikea peakontorit Moskva külje all Himkis, vahendas Kommersant.

„Ikea peakontoris on praegu õiguskaitseorganite kaastöötajad, ettevõte teeb nendega koostööd ja osutab vajalikku abi,“ vahendas TASS Ikea pressiteadet. Ka majanduskuritegude büroo allikas kinnitas väljaandele uurimistoimingute fakti, kuid ei täpsustanud, millega see on seotud.

Kommersant lisas, et ka aprillis otsiti Ikea Venemaa kontor läbi ettevõtte vastu algatatud kriminaalasja pärast. Selle järgi olevat Ikea omandanud võltsitud dokumentide alusel 16 hektari suuruse maatüki, millele on rajatud Himki tööstuspark. 

Ikeaga käib kohut ning püüab kõnealust maad kätte saada Küprosel registreeritud offshore-firma omanduses olev põllumajanduskooperatiiv KSHP Himki.

Aprillis, kui Ikea Vene kontoris oli läbiotsimine, teatas ettevõtte advokaat Semjon Ševtšenko, et see on seotud KSHP Himki sooviga hõivata maa, millel asub Ikeale kuuluv Himki tööstuspark. Vastaspoole advokaat Natalja Veselnitskaja aga ütles seepeale RIA Novostile, et põllumajanduskooperatiivil KSHP pole läbiotsimistega midagi pistmist. Toona kinnitas üks uurimisega seotud ametnik RIA Novostile, et toimunu on seotud maksuküsimustega.

Ikea ja KSHP kohtulugu ulatub aastate taha, kui Himki linnavõim andis KSHP omanduses oleva 20 ha suuruse maatüki Ikeale rendile. 2011. aastal sai Ikeast maatüki omanik. Ennast endiselt 16 ha suuruse maatüki omanikuks pidav KSHP pöördus 2012. aastal kohtusse. Üks hagidest on esitatud ka Ikeale kuuluva ja samale krundile rajatud Himki tööstuspargi vastu. Erinevad kohtud on andnud õiguse kord ühele, kord teisele poolele ning vaidlus kestab edasi.

Viimati lükkas Himiki linnakohus KSHP hagi tagasi, sest hagi esitajana polnud näidatud „huvitatud isikut“ -- tegemist on offshore-firmale kuuluva ettevõttega. Venemaa erinevad majandusväljaanded, näiteks Vedomosti, seostavad KSPH Himkit ettevõtja Aleksandr Kljatšiniga, kellele kuulub paljude muude äride kõrval hotellikett Azimut Hotels ja kinnisvaraarendusfirma KR Properties.

Ikea Vene kontoris oli läbiotsimine ka 2014. aastal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757