Autor: Kaubandus.ee • 9. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juunis vähenes kaupade eksport ja import

Enim kasvas eksport Mehhikosse
Foto: EPA
Nii kaupade eksport kui ka import kahanes 2016. aasta juunis võrreldes eelmise aasta juuniga 2%, teatab Statistikaamet. Kaubavahetuse languse peamine mõjutaja oli mineraalsete toodete ekspordi ja impordi oluline vähenemine.

Juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 149 miljonit eurot (2015. aasta juunis 152 miljonit eurot).

Juunis olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi (18% Eesti koguekspordist), Soome (16%) ja Läti (9%). Eksport vähenes enim Rootsi ja USA-sse. Rootsi eksporditi eelmise aasta juuniga võrreldes vähem elektriseadmeid ja kokkupandavaid puitehitisi ning USA-sse mootorikütuseid ja elektriseadmeid. Enim kasvas eksport Mehhikosse, kuhu veeti telekommunikatsiooni seadmeid. Siiski on Mehhiko osakaal kogu ekspordist 2%.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, mitmesuguseid tööstustooteid, puitu ja puittooteid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Väljaveo kahanemist mõjutas oluliselt mineraalsete toodete (sh. elektrienergia, mootorikütus ning selle komponendid) hinna langus ning puidu ja puittoodete ekspordi vähenemine. Kõige rohkem suurenes elektriseadmete väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas juunis 71% kogu ekspordist. Enim kasvas Eesti päritolu toodete väljavedu Mehhikosse ja Belgiasse.

Juunis imporditi kõige enam kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (12%) ja Leedust (10%). Kõige rohkem kahanes import Leedust ja Venemaalt, kust toodi eelmise aasta juuniga võrreldes vähem mineraalseid tooteid (sh mootorikütust). Kõige enam kasvas import Ungarist ja Hollandist.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu, transpordivahendeid ning mehaanilisi masinaid. Enim mõjutas impordi vähenemist mineraalsete toodete sisseveo nii koguseline kui ka väärtuseline vähenemine (langus 74 miljonit eurot). Samas kasvas elektriseadmete ja mehaaniliste masinate import.

Tänavu esimesel poolaastal jäi eksport möödunud aasta tasemele ning import kasvas 3% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Nii eksporti kui ka importi mõjutas enim mineraalsete toodete (sh mootorikütus, elektrienergia) kaubavahetuse kahanemine. Samas suurenes mehaaniliste seadmete, kokkupandavate puitehitiste ning mööbli väljavedu. Enim suurenes transpordivahendite ja mehaaniliste seadmete import.

Esimesel poolaastal kasvas eksport enim Mehhikosse ja Leetu (kasv vastavalt 41 miljonit ja 34 miljonit eurot). Samas vähenes eksport enim Hollandisse ja USA-sse (langus vastavalt 61 miljonit ja 48 miljonit eurot).

Import kasvas esimesel poolaastal enim Saksamaalt ja Ungarist (kasv vastavalt 68 miljonit ja 57 miljonit eurot). Samas kahanes oluliselt import Venemaalt (106 miljoni euro võrra).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757