17. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apteegiäri enam kasumit ei anna

Foto: Andras Kralla
Apteegikettide pidamine ei ole Eestis enam kasumlik, tõestas möödunud majandusaasta.

Apteegiturul on läinud senisest kitsamaks ja uued seadused apteekide omanikke ei hellita, kirjutas Meditsiiniuudised.

Margus Linnamäele kuuluva Eesti suurima apteegiketi Apotheka kahjum oli eelmisel aastal umbes kolm korda suurem kui üle-eelmisel aastal, 1,26 miljonit eurot. Ettevõtte juhatuse liige Kristiina Sepp selgitas, et seadus muutus ja see tõi apteeke juurde, mis mõistagi mõjutas kõiki olemasolevaid apteeke. “Kui apteekide geograafilised-demograa- filised asutamispiirangud puuduvad, aga ravimite juurdehindlus on samal ajal Eestis Euroopa üks madalamaid, on apteekide omanikud sundseisus, millest on raske positiivse majandustulemiga välja tulla,” ütles ta.

Ta lisas, et ebakindlust põhjustab ka teadmatus, mis saab tulevikus. Ta nentis, et patsiendi huvides ja kaitseks on vajalik tagada apteegiteenuse jätkusuutlikkus, ent ka ettevõtjate õigused ei saa kaitseta jääda.

Ravimite kättesaadavus võib halveneda

17 üldapteeki lisandus 2015. aastal. Kokku on ravimiameti andmetel Eestis 330 üldapteeki, millel on 163 haruapteeki.

Sepa hinnangul moonutab ja kahjustab praegu kehtiv regulatsioon, mis täiel määral jõustub 2020. aastal, konkurentsi. See omakorda loob kõik eeldused ravimite kättesaadavuse halvenemiseks.

Ka Euroapteegi kett ei pääsenud kahjumist, mis ulatus 400 000 euroni. Ettevõtte majandusaruandes kirjutatakse, et kahjumi põhjuseks oli suur konkurents ja muutunud seadused, lisaks palgasurve.

2015. aastal lahkus Euroapteegi juhatusest Monika Vilu ja lisandus Janno Luts. Juhtide tulekud ja minekud jätkusid selle aasta kevadel: aprillis lahkus töölt kauane Euroapteegi juht Eno Juul, kelle asemele tuli juhiks Indrek Ild.

Nelja aasta eest apteegiturule tulnud Südameapteek näitas siiski kasumit, kuid see kukkus. Koondkasum oli 235 710 eurot, aasta varem aga märkimisväärselt suurem: 950 004 eurot.

Ettevõtte juhatuse esimees Katre Kõvask ütles, et oli kasvu ja investeeringute aasta: käive kasvas 5 miljoni euro võrra, investeeriti apteekidesse ja ITsse.

Häid töötajaid väga raske leida

Kõvaski sõnul on Eesti apteegiturg äärmiselt konkurentsitihe ja kõige rohkem pigistab king kvalifitseeritud tööjõu osas.

Kõvask ütes, et apteegid koonduvad kaubandus- ja tervisekeskustesse ning klassikalised tänavaapteegid hääbuvad vaikselt. See tähendab, et apteekritel tuleb kohaneda uute oludega.

Suuruselt teise Eesti apteegiketi Benu Apteegi kahjum oli mullu 117 000 eurot, eelnenud aastal oldi veel 405 000 euroga kasumis.

Yliopiston Apteekki ei olnud praeguseks hetkeks majandusaasta aruannet esitanud, ent tema tunamullune aruanne kinnitab trendi apteegiturul: kui 2013. aastal oli osaühingu kasum 476 234 eurot, siis 2014. aasta lõpetas ettevõte 38 551euroses kahjumis. Käive oli 2014. aastal 10,2 miljonit eurot, aasta varem 10,3 miljonit.

Autor: Triin Tabur, Meditsiiniuudised toimetaja

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757