31. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidiinfo: Maksuvõlad näitavad kasvutrendi

Foto: Pixabay.com
Krediidiinfo AS värskest Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2016. aasta esimesel poolel kasvasid riigile võlgu olevad summad 48,6%. Kasv toimub juba kolmandat aasta järjest ja ühtlaselt pea kõikides tegevusalades.

Aktiivselt tegutsevate ettevõtete maksuvõlgade summad moodustasid kokku ligi 34,6 miljonit eurot. Sellest oli hulgi- ja jaekaubanduse maksuvõla summa 4, 578 miljonit eurot (13,2%). Sektoritest pea kolmekordistas maksuvõlga mäe- ja töötlev tööstus. Maksuvõlg vähenes vaid finants- ja kindlustus ning hulgi- ja jaekaubandussektoris (-28%). Mediaankeskmine maksuvõla summa oli 2 499 eurot, mis on kolme viimase aasta kõrgeim.

Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal püsib aastaga võrreldes samal tasemel, kokku jäi riigile võlgu 5,4% ehk 4000 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Suurima maksuvõlglaste osakaaluga paistavad silma majutus ja toitlustussektor (10,5%) ehitussektor (10%) ning mäe- ja töötleva tööstuse sektor (9,1%).

Maksehäirete ehk ettevõtete omavahelised võlasummad seevastu vähenesid aastaga 27,2% jäädes püsima 24,2 miljoni euro tasemele. Maksehäirete summad vähenesid enim majutus ja toitlustus ning  veondus ja laondussektoris. Mõningane vähenemine toimus ka mäe- ja töötleva tööstuse sektori võlasummades, kuid siiski moodustavad need üle poole (60%) maksehäirete kogusummast. Mediaankeskmine maksehäire summa oli 928 eurot. Hulgi- ja jaekaubanduse sektori maksehäire vähenes aastaga 27,2% ehk kaubandusettevõtted on võlgu 1,7 miljonit eurot. 

Maksehäiretega ettevõtete arvu osakaal langes aastaga pea kõikides valdkondades. Kokku on maksehäiretega 2,6% ehk 1 960 aktiivselt tegutsevat ettevõtet. Kõige rohkem on äripartneritele võlgu olevaid ettevõtteid majutus ja toitlustussektoris (5,3%) ning ehitussektoris (4,8%).

Kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal on 2016. aasta augusti seisuga langenud ja jõudnud majanduse stagnatsiooniperioodi väljendava 11,3%-ni, mis näitab, et Eesti ettevõtete krediidipoliitika on konservatiivne ja müügitegevus väga loid.

Ettevõtete maksekäitumise statistika põhineb Krediidiinfo Maksehäireregistri ning Maksu- ja Tolliameti andmetel. Valimi suuruseks on 74 495 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Krediidiinfo ettevõtete maksekäitumise statistikaeesmärgiks on jälgida ja vajadusel reguleerida ettevõtete krediidihindamise metoodikat, et võimaldada otsuste tegijatele kvaliteetset krediidialast informatsiooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757