Autor: Kaubandus.ee • 16. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduskoda ei toeta väikeste kilekottide keelustamist

Kaubanduskoda ei toeta suurte kilekottidele miinimuhinna kehtestamist
Foto: Andras Kralla
Eesti Kaubandus-Tööstuskoda esitas keskkonnaministeeriumile oma seisukohad pakendiseaduse muutmise eelnõu kohta, milles tõid nad välja, et kaubanduskoda ei toeta suurtele kilekottidele miinimumhinna kehtestamist ning ei pea vajalikuks keelata poodides väikeste kilekottide kasutamist.

Enda seisukohas kirjutas Kaubanduskorda, et Eestil ei ole kilekottide kasutamisega suuri probleeme, mis õigustaks miinimumhinna kehtestamist. Kilekotid ei ole Eestis massiliselt teedel, tänavatel, metsades või veekogudes. Keskkonnaministeeriumi poolt tellitud uuring näitas, et hetkel tarbitakse Eestis ca 40 kilekotti inimese kohta aastas. Seega täidab Eesti juba täna ELi direktiivist tulenevat nõuet, mille kohaselt peab 2019. aasta lõpus olema kilekottide tarbimine väiksem kui 90 kilekotti inimese kohta aastas. Seega ei peaks riik sekkuma kilekottide hinna määramisse, see peab jääma ettevõtete otsustada.

Kaubanduskoda on vastu ka keskkonnaministeeriumi plaanile keelata poodides väikeste kilekottide kasutamine, välja arvatud hügieeni eesmärgil või pakendamata toidu pakendamiseks. Suurem osa väikseid kilekotte kasutatakse täna just eelnevalt nimetatud eesmärkidel. Seega ei oleks sellel keelul suurt mõju kilekottide tarbimise vähendamisele. Paljudel juhtudel ei ole ka mõistlik kilekotti asenda muu pakendiga, sest see võib suurendada jäätmeid ning ei pruugi olla kättesaadav mõistliku hinnaga.

Kirjas rõhutasime, et käskude ja keeldude kehtestamise asemel on mõistlik suurendada inimeste teadlikkust kilekottide negatiivsest mõjust keskkonnale. Riik võiks järgnevatel aastatel läbi viia tarbijate teadlikkuse suurendamise kampaaniaid, mida on mõistlik teha koostöös kilekottide müügikohtadega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757