21. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

50euroste kasutuselevõtuks tuleb uuendada rahakäitlusseadmeid

uus 50eurone
4. aprillil 2017 hakkavad euroala keskpangad ja sealhulgas Eesti Pank ringlusse laskma uue kujunduse ja turvaelementidega 50euroseid rahatähti. Uute 50euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid.

Rahakäitlusseadmete ja autentimisvahendite tehniline valmisolek tagab selle, et käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt.

„Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja ettevalmistusi on aega teha veel umbes pool aastat,“ ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. „Ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus rahatähe vastuvõtmisest keelduda. Rahatähtede ehtsust saab ilma seadmeteta tuvastada iga inimene. Selleks tuleb lihtsalt teada, milliseid turvaelemente vaadata, milliseid käsitsi kompida,“ rõhutas Roosve.

Uue seeria rahatähtede ehtsust saab tuvastada rahatähte vaadates, kompides või kallutades. Selleks on rahatähel neli lihtsalt kontrollitavat turvaelementi: Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel.

Uuel 50eurosel on samasugune uus turvaelement nagu ka uuel 20eurosel – läbipaistev portreeaken hologrammriba ülemises servas.

Nii vana kui ka uue seeria rahatähe turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähte vastu valgust vaadata, kallutada enda ees edasi-tagasi ja kompida selle pinda. Põhjalikud rahatähe turvaelemente tutvustavad materjalid on uuseuro.eu veebilehel.

Kaupmehed saavad rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Selleks, et uute 50eurostega seadmetel vajalikke katsetusi teha, tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga.

Uue 50eurose rahatähega põhjalikumaks tutvumiseks korraldab Eesti Pank kevadel enne 50eurose käibeletulekut sularahakäitlejate koolitusi Tallinnas, Tartus ja mujal Eestis. Täpsema info koolituste kohta avaldame veebilehel ja erinevaid sihtrühmi teavitame e-kirja teel. Huvi korral palume Eesti Pangaga ühendust võtta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757