29. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuse: toitlustajate ökomärk aitab viia mahetoodangu tarbijani

Foto: Andras Kralla
Toitlustajatele mõeldud ökomärk lihtsustab toitlustusettevõtetes mahetooraine kasutamisele viitamist, soodustab mahetooraine kasutamist ja aitab seeläbi tuua üha rohkem kodumaist mahetoodangut Eesti tarbijate toidulauale, ütles maaeluminister Urmas Kruuse Riigikogus toimunud mahepõllumajanduse seaduse muutmise seaduse esimesel lugemisel.

„Toidu valmistamisel kasutatakse mahetoorainet mitmetes koolides, lasteaedades ja toitlustusettevõtetes juba täna, kuid sageli sellele viitamata. Selle peamiseks põhjuseks on olnud keerukad arvestuse pidamise nõuded mahetooraine kasutamisel,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Võttes eeskujuks põhjanaabrite head praktikat oleme otsustanud nõudeid lihtsustada ja luua spetsiaalselt toitlustajatele mõeldud ökomärgi, millega söögikoht saab tarbijat mahetooraine kasutamisest teavitada.“

Kruuse sõnul on seaduse muutmise peamine eesmärk aidata kaasa mahetoodangu tarbijani jõudmisele. „Mahepõllumajandusliku taime- ja loomakasvatusega tegeleb Eestis üle 1700 ettevõtja ja mahemaa osakaal moodustab ligi 18 protsenti kogu Eesti põllumajandusmaast. Ligikaudu pool Eesti lammastest ja lihaveistest kasvatatakse mahepõllumajanduslikult,“ ütles minister. „Et üha suurem osa sellest toodangust jõuaks ka tarbijateni mahedana märgistatult, soodustame seaduse muudatusega mahetooraine laialdasemat kasutamist toitlustusettevõtetes. Märgi kasutuselevõtuga muutuvad mahetoidu pakkujad tarbijate jaoks nähtavamaks ja kindlasti lihtsustab see nende tarbijate valikuid, kes teadlikult just mahetoitu eelistavad.“

Kavandataval toitlustajate ökomärgil saab tarbijatele näidata ettevõttes kasutatava mahetooraine protsentuaalset osakaalu kolmes vahemikus:

20–50% toorainest on mahe;50–80% toorainest on mahe;80–100% toorainest on mahe. 

Muudatused leevendavad mahetooraine üle arvestuse pidamise nõudeid. Seaduse muutmise eelnõu kohaselt ei pea enam arvestust pidama igas toidus kasutatud mahetooraine kohta eraldi, vaid saab raamatupidamisdokumentide põhjal välja arvutada, mitu protsenti konkreetsel kuul sisse ostetud toidust moodustas mahetoit. Vastavalt saadud protsendile kujunebki tarbijale toitlustuskohas kuvatav mahetooraine osakaalu protsendivahemik.

Toitlustajatel on võimalik ise valida, kas mahepõllumajanduslike toodete protsentuaalne osakaal arvestatakse ettevõttesse eelmisel kuul toidu valmistamiseks toodud põllumajandustoodete koguse või maksumuse põhjal.

Vabariigi Valitsus kiitis mahepõllumajanduse seaduse muudatused heaks 8. septembril. Seadus on kavandatud jõustuma alates 2017. aasta 1. märtsist.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757