Järving: kui tahad Soomes teenida, käi kohalikega saunas

Ettevõtja ja investor Andres Järving
Ettevõtja ja investor Andres Järving

Ettevõtja ja investor Andres Järving leiab, et Eesti ettevõtjatel tasuks piiri taha minekul olla palju julgem, aga samas võiks lõpetada äri arendamise Läti suunal, kui seda tehakse ainuüksi seepärast, et see on lähedal ja turg sarnaneb meie omaga.

„Paljud firmad laienevad Lätti, aga see pole õige samm – Läti turg on väike ja riik vaene, palju seal ei teeni,“ rääkis Järving. „Olen ise selle vea teinud, kui üritasin Läti turule laieneda. See on nii-öelda mugavustsoonis istumine. Riik on meie omaga sarnane ja seepärast pole sinna turule minnes erilisi takistusi vaja ületada. Aga seal on vähe raha. Parem minna näiteks Soome. Peab olema julgem.“

Meie põhjanaabrite suhtes kehtib stereotüüp, et sealne turg on väga suletud ja jala ukse vahele saamine keeruline. Ka Järving kinnitab, et Soomes võetakse omaks vaid „omasid“. „Täiesti õige. Kui tahate Soomes teenida, siis tuleb kohalikega saunas käia. Nad tahavad tõepoolest ajada äri ainult oma inimestega. Nii et paljastada tuleb end sageli. Soomele on see palju omasem kui teistele Skandinaavia riikidele. See-eest on soomlased ausad inimesed,“ rääkis Järving.

Et Soomes korralikult teenida, tuleb tema sõnul varuda kannatust. On vaja teatud aega, mille jooksul sa saad soomlastele omaks, aga seejärel on sul kõik teed valla, õpetas Järving.

Osale arutelus

  • Jaroslav Tavgen

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara