Autor: Kaubandus.ee • 24. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algas õiglase kaubanduse nädal

Osta õiglase kaubanduse märgiga tooteid
Foto: Pixabay.com
Täna algas õiglase kaubanduse nädal. MTÜ Mondo kutsub sel puhul rohkem mõtlema sellele, kuidas igaüks meist saab poeskäigu jooksul muuta kellegi elu paremaks. Mondo vabatahtlikud on nädala jooksul väljas 15 poes üle Eesti, et rääkida õiglasest kaubandusest ja tutvustada selle märgiseid.

Täna alanud õiglase kaubanduse nädala jooksul tasub igaühel mõelda selle peale, kuidas oma ostuharjumustega kellegi elu paremaks saab muuta. Kaubanduse ja tarbimise kaudu tuleb välja side Eesti ja arenguriigi inimese vahel, sest toit, mida me iga päev tarbime, tuleb samavõrra Aafrikast või Lõuna-Ameerikast kui Eesti põldudelt. MTÜ Mondo koos partnerite ja poodidega kutsub sel nädalal rohkem mõtlema sellele, et igaüks saab oma ostudega muuta kellegi elu paremaks – valides targemini, tarbides vähem ning pisut mõeldes toidu päritolu peale.

Õiglane kaubandus on sedasorti kaubandus, mis toimib nagu tavaline äri, kuid tagab terve rea eetiliselt, keskkondlikult ja sotsiaalselt olulisi tingimusi. Näiteks tagab see arenguriikide talunikele ja tootjatele majandusliku elujõulisuse, keskkonnaohutu tootmise ning sotsiaalse vastutuse. Samuti on süsteemis keelatud kasutada orja- ja lapstööjõudu. 

Kuidas õiglast kaubandust toetada?

Kasutage kodus, tööl ja üritustel alati õiglase kaubanduse märgistega kohvi, teed, suhkrut, kakaod, šokolaadi või muid maiustusi. Need on tooted, mis on laialdaselt saadaval ega erine hinna poolest sama klassi toodetest.Küsige poest ja söögikohtadest just õiglase kaubanduse tooteid. Müüjad võivad küll imestada, kuid just nii näevad poed selle kaubavaliku tähtsust.Tundke oma valiku üle uhkust – pange oma kohvi, tee ja suhkru kõrvale õiglase kaubanduse märgised ja rääkige sellest oma töökaaslaste ja sõpradega. Nii saavad nemad sellest omakorda inspiratsiooni.

Praeguseks on õiglase kaubanduse tooteid saada paljudes Eesti poodides, näiteks: Biomarket, Chocolala, Comarket, Ehe mood, Kaubamaja, Konsum, Looduspere, Mahemarket, Marks&Spencer, Maxima, veebipood nelinurk.ee, Prisma, Rimi, Selver, Solaris toidupood, Stockmanni kaubamaja toiduosakond, Tassike armastust Otepääl ja Zuzu.

Terve vältel on 15 poes üle Eesti kohal Mondo vabatahtlikud, et rääkida õiglasest kaubandusest ja ning tutvustada selle märgiseid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757