Ettepanek: sulgeme kauplused paar tundi varem

Kaubanduse Aastakongressil toimunud juhtide vestlu
Kaubanduse Aastakongressil toimunud juhtide vestlusring: moderaator Hando...

Kaubanduse Aastakongressi 2016 juhtide vestlusringis tuli teravalt arutlusele kaupluste lahtiolekuaegade reguleerimine.

Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits ütles vestlusringis, et võib olla peaksid kauplused ja keskused pühapäeval enda uksed varem kinni panema. Inimesed saaksid siis enda perega rohkem aega veeta. „Muidugi võib siinjuures mõelda ka teistmoodi, et nad veedavad perega aega kaubanduskeskustes,“ rääkis Pärnits.

Tema sõnul on asja juures veel teinegi aspekt. „Tallinnas on meeletult palju hüpermarketeid, kui need kauplused kaks tundi varem kinni panna, siis ettevõttel on võimalik meeletult kokku hoida, pluss veel muud asjad, kus inimesed saavad varem koju minna.“ Pärnitsa sõnul võiksid kauplused just säästlikumalt ja kokkuhoidlikumalt töötada.

Pärnits arvas, et seda peaks tegema regulatsiooni korras, sest turg ei suuda üksi teatud tasemel ennast ise reguleerida. „Inimesed ei pea poes käima õhtul kell 23, vaid võiksid seda teha ka näiteks kell 21. Õhtul hilja toidupoes käia on täielik jaburdus,“ oli Pärnits kindel.

Kaupmees & Ko juhatuse esimees ja Koduekstra nõukogu esimees Mart Relve oponeeris Pärnitsale, et tema teada on keskuste rentnikel lepingus kirjas, kus kauplus peab olema teatud kellaaegadel avatud ning nad ei saa ise otsustada, millal kauplus avada ja sulgeda.

Pärnitsa sõnul on toidukauplustes väga keeruline personali leida ning seda on reguleeritud juba automaatkassadega. „Rõivakauplused ei saa enda personali probleemi kahjuks sedasi lahendada,“ ütles Pärnits.  

Relve meelest on turu otsustada, millisel kellaajal kauplus sulgeda. „Kui igaüks vaatab enda Excelit, siis nad näevad, et kaupluse lahtioleku aegadel on teatud tunnid, kus midagi ei müüda. Kui sul on kliendilubadus, et oled nendel kellaaegadel avatud ja konkurent teeb siiski midagi muud, siis sa oled nagu käeraudadega kinni,“ rääkis Relve. Lisades, et Kaupmehe hulgilaod on avatud kella 19ni.

„Keegi ei julge esimesena seda liigutust ära teha,“ ütles Relve.

Sportland International Groupi kaasasutaja Are Altraja küsis saalist, et kui kauplused on 10% vähem aega lahti, siis kas nende jaoks väheneb selle võrra ka renditasu? Pärnits ütles selle peale, et kommunaalkulud vähenevad kindlasti selle võrra. „Seega midagi vähem kauplused maksavad küll kaubanduskeskusele.“

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara