9. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milder: Marks & Spenceri lahkumisest on kahju

Baltika Grupi juhatuse esiemes Meelis Milder
Foto: Andras Kralla
Baltika Groupi juhatuse esimehe Meelis Milderi sõnul näitab Marks & Spenceri sulgemise otsus, et isegi nii suurtel ja pika ajalooga kaubamajadel pole välisturgudel lihtne hakkama saada, samas, mis puudutab Baltikumi turu mitmekesisust, on nende lahkumisest loomulikult kahju.

„Marks & Spencer on Briti turul endiselt väga edukas ettevõtte ning nende äri kõrval liinid nagu toidu- ja kaupade müük on kasvamas, rõivaste müügi trend näitab viimase 10 aasta jooksul paraku langustrendi,“ rääkis Milder.

Ta lisas, et ilmselt samal põhjusel sai sel kevadel määratud uus tegevjuht Steve Row ülesande midagi radikaalset ette võtta. Suurbritannias suletakse kohe 30 kaubamaja ja veel 30 järgmise 5 aasta jooksul, samal ajal avatakse rohkem kui  200 toidupoodi „Simply Food“, mis näitab Milderi sõnul toidumüügi edukust.

„Üle-mere ärid on käinud üles-alla. Ka siin on Row otsustanud sulgeda nende endi opereeritud kahjumis poed 10 riigis ning edasi jätkata üksnes frantsiisipartneritega,“ rääkis Milder.

„Mis puudutab Marks & Spenceri lõplikku lahkumist Baltikumist,  siin on üheks põhjuseks kindlasti  konkurentsiolukord,“ on Milder kindel.  Tema sõnul on sarnane väljakutse Baltikumis kõikidel n-ö keskklassile sihitud brändidel ja jaekaupmeestel, sest turule on jõuliselt sisenenud oluliselt kiiremad ja täpsemad tegijad. „Sisuliselt võib see juhtuda igaühega, sest kaubandusettevõtteid tegutseb siin palju,  rõivabrändide valik on  väga lai ja kliendid on tõe poolest kuningad.“

Milderi sõnul on Baltikumi jaekaubanduse kindlustunne oluliselt paranenud ning selle aasta esimese üheksa kuu jooksul kasvas rõiva- ja jalatsikaubanduse mahuindeks ca 6% võrra. Teise olulise mõjurina näeb ta seda, et tänase rõivakaupmeeste olukorra muudab põnevaks e-kaubanduse võidukäik - piire enam ei eksisteeri, sest kõike meelepärast saab mugavalt tellida ka e-poodide kaudu.

Baltika moebrändide kollektsioone pakkuv Andmorefashion.comi müük on kasvanud võrreldes eelmise aasta üheksa kuuga 10%.“ See teeb kliendi jaoks ostmise ja valiku mitmekesisemaks, rõivakaupmeeste jaoks aga seab väljakutseid veelgi suuremaks,“ ütles Milder.

Marks & Spencer teatas, et sulgeb suure kahjumi tõttu 53 kauplust 10 riigis, sealhulgas enda kaks Eesti kauplust.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757