Autor: Kaubandus.ee • 9. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Septembris kasvas eksport kiiremini kui import

Foto: EPA
Kaupade eksport kasvas 2016. aasta septembris võrreldes eelmise aasta septembriga 13% ja import 2%, teatab Statistikaamet. Kolmandas kvartalis tervikuna kasvas eksport 7%.

Septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 62 miljonit eurot (2015. aasta septembris 161 miljonit eurot).

Septembris olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi (15% Eesti koguekspordist), Soome (15%) ja Läti (10%). Eksport kasvas enim Hollandisse, Mehhikosse ja Saksamaale (vastavalt 33 miljonit, 26 miljonit ja 16 miljonit eurot). Hollandisse eksporditi eelmise aasta septembriga võrreldes enam mineraalseid tooteid, Mehhikosse ja Saksamaale elektriseadmeid. Peamisse sihtriiki Rootsi kahanes eksport 13 miljoni euro võrra.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, mineraalseid tooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning mitmesuguseid tööstustooteid. Väljaveo suurenemist mõjutas oluliselt mineraalsete toodete (sh mootoribensiin, põlevkiviõli), elektriseadmete (sh kommunikatsiooniseadmed) ning mehaaniliste masinate (sh tööstusseadmed) eksport. Vähenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas septembris 71% kogu ekspordist. Võrreldes eelmise aasta septembriga suurenes Eesti päritolu kaupade väljavedu kümnendiku ning re-eksport ehk välismaalt sisse toodud kaupade väljavedu viiendiku. Eesti päritolu kaupade eksporti mõjutas enim mineraalsete toodete, elektriseadmete ja mehaaniliste masinate väljaveo suurenemine. Enim kahanes Eesti päritolu põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport.

Septembris imporditi kõige enam kaupu Soomest (13% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (12%) Leedust (10%) ja Lätist (10%). Kõige rohkem kasvas import Hollandist, Venemaalt ja Tšehhist. Eelmise aasta septemberiga võrreldes veeti Hollandist rohkem sisse elektriseadmeid, Venemaalt mineraalseid tooteid ja Tšehhist elektriseadmeid. Enim kahanes import Soomest.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning transpordivahendeid. Enim mõjutas impordi kasvu transpordivahendite ning keemiatööstuse tooraine ja toodete sissevedu. Enim kahanes mehaaniliste masinate sissevedu.

Tänavu III kvartalis kasvas eksport 7% ja import 1%, kvartali arvestuses kasvas eksport viimati nii palju 2012. aasta III kvartalis. Ekspordi kasvu võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga mõjutas enim elektriseadmete ja mineraalsete toodete suurem väljavedu. Riikide võrdluses suurenes III kvartalis väljavedu enim Mehhikosse, Rumeeniasse ja Hollandisse.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757