15. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis on ikka ainult üks e-apteek

Apotheka netiapteek
Foto: Raul Mee
Kuigi ravimite kaug- ehk e-müügi õigus on Eestis kehtinud juba kolm aastat, pakub teenust endiselt vaid üks, suurärimees Margus Linnamäele kuuluv apteek. Põhjusena tuuakse liiga suurt riski, mida teised pole julgenud võtta.

Terve Pere Apteek OÜ majandab Apotheka internetiapteegiga juba 2013. aastast. Veebiapteegi n-ö kodu oli algselt Mustamäe Apteek OÜ-le kuuluv Mustamäe polikliiniku apteek, nüüd Laagris asuv haruapteek.

Terve Pere Apteegi ketti kuuluv Mustamäe Apteek OÜ lõpetas 2015. aasta üle 300 000 euro suuruse kahjumiga, aasta varem oli kahjum 112 600 eurot (23. juuli kuni aasta lõpp - toim). Mustamäe Apteek OÜ alla kuulub kokku neli apteeki.

Terve Pere Apteegi juhatuse liige Kadri Ulla selgitas, et netiapteek kahjumi põhjus siiski ei ole. “Need neli apteeki on kõik teinud viimaste aastate jooksul läbi muutuseid, lisaks kuulub siia apteek, kus arendatakse teiste apteegiteenuste kõrval ka ravimite personaalse pakendamise teenust – selleks vajaminev aparatuur oli suur investeering,” selgitas Ulla.

Ta rääkis, et kui tavaapteekides on enim müüdud toodete edetabelis tavaliselt valuvaigistid ja kõrgvererõhuravimid, leiab netiapteegi TOPist hoopis erektsioonihäirete ravimid ja kontratseptiivid. Ka on e-apteegi üles leidnud paljud eakad kroonilist haigust põdevad inimesed, kes saavad mugavalt, kodust lahkumata põhjalikku nõustamist ja vajaminevaid ravimeid. “Netiapteegis saab apteekriga segamatult suhelda ja tänu sellele, et pole teisi apteegikülastajaid, kes vestlust kuulda võivad, on inimesed ka julgemad muredest rääkima ja apteekrile küsimusi esitama,” jätkas Ulla.

Paralleelselt Apothekaga soovis kolme aasta eest ravimite kaugmüügiõigust saada Valga Apteek OÜ. Kuna ravimiamet leidis taotluses tehnilisi puudusi, võttis Valga apteegi esindaja 2014. aastal avalduse tagasi. Nüüd kuulub apteek Südameapteegi ketti.

Südameapteeke esindava Pharma Holding OÜ juhatuse esimees Katre Kõvask leidis, et ehkki e-kaubandus on nii Eestis kui ka mujal maailmas kasvav trend, siis ravimite e-kaubandus on Eestis näitamas üsna tagasihoidlikku tempot.

Loe Äripäevast, miks ei ole teised apteegi ketid avanud enda e-apteeki. 

Autor: Triin Tabur, Meditsiiniuudised

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757