Euroopa Komisjon tahab kaotada kolmandatest riikidest tulevate pisipakkide käibemaksu erisused

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip
Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip

Euroopa Komisjon plaanib kaotada Euroopa Liidust väljapoolt tellitud alla 22 euroste pisipakkide käibemaksu erisused ning uue korra järgi tuleks hakata klientidel maksma käibemaksu kõikidelt pakkidelt. Komisjoni sõnul loob see Euroopa Liidu riikides tegutsevatele ettevõtetele võrdsed võimalused konkureerimaks kolmandate riikide kaupmeestega.

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip rääkis, et interneti kaubandus on üha enam kasvav turg nii müüjate kui ostjate jaoks ning Euroopa Liit võiks selle jaoks veelgi rohkem ära teha. „Ühtse digitaalse turu loomisel lubati, et kõrvaldatakse e-kaubanduse takistused. Praegu oleme tegelenud probleemidega, mis puudutab pakkide kohaletoimetamist, digitaalseid lepinguid ja geoblokeeringut ning nüüd hakkame pusle viimase tükina tegelema käibemaksu teemaga,“ rääkis Ansip Euroopa Komisjoni pressikonverentsil.

Praegu maksavad ettevõtted umbes 8000 eurot, et olla vastavuses Euroopa Liidu käibemaksu reeglitega ning see pärsib väikeste ettevõtete tegevust, kes soovivad neil turgudel tegutseda.

Euroopa Komisjon soovib reegleid lihtsustada ning eesmärgiks on vähendada bürokraatiat, säästes sellega ettevõtete raha ning muuta veebist ostmine veelgi hõlpsamaks. „Soovime luua ühe akna süsteemi käibemaksu maksmiseks, mis hõlmab nii kaupu ja teenuseid,“ ütles Ansip.

Ansipi sõnul soovivad nad luua Euroopa põhist portaali, kus e-kaubandusega tegelevad ettevõtted saavad maksta käibemaksu sedasi nagu nad teevad seda siseriiklikult. „See vähendab käibemaksu vastavuses olemise kulusid 95% ning säästab ettevõtetele 2,3 miljardit eurot aastas,“ rääkis ta.

Teise ettepanekuna soovivad nad internetis müüvatele ettevõtetele välisriigi müügi käibelävendiks 10 000 eurot aastas. Alla selle summa müües sihtriiki on ettevõtetel võimalik kasutada enda siseriiklikke käibemaksu reegleid ja suhtlema ainult ühe maksuametiga.

Euroopa Liidu riigid kaotavad igal aastal 5 miljardit eurot käibemaksu tulu, sest piiriülese veebimüügis tehakse käibemaksu erisusi just väikeste pakkide puhul, mille väärtus on alla 22 euro. „Igal aastal tuleb Euroopa Liitu 150 miljoni euro eest pakke käibemaksu vabalt ning see loob ebasoodsa olukorra Euroopa Liidu ettevõtetele,“ ütles Ansip. Ta lisas, et 65% pakkidest, mis ostetakse internetist ja imporditakse postifirmade kaudu, siis need ei ole vastavuses maksu reeglitega.

Ansipi sõnul on tarvis reegleid ajakohastada ning toetada digitaalmajandust ja kiirendada piiriüleste e-kaupluste äriettevõtete käibekasvu.

Euroopa Parlamendi saadik Pierre Moscovici sõnul astuvad nad samme, et ettevõtted saaksid õiglaselt konkureerida väljapool Euroopa Liidu riike. „Kui me hakkame võtame käibemaksu iga paki pealt, mis Euroopa Liitu tuleb, siis me tagame sellega ettevõtetele võrdsed tingimused,“ ütles ta.

Uus süsteem peaks kehtima hakkama alates 20120. aastast.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara