Autor: Kaubandus.ee • 4. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolme kuu pärast tulevad uued 50eurosed

uus 50eurone
Foto: Eesti Pank
Aprilli alguses hakkavad Eesti Pank ja teised euroala keskpangad ringlusse laskma uue kujunduse ja täiustatud turvaelementidega 50euroseid rahatähti. See tähendab, et kaupmeestel tuleb uuendada rahakäitlusseadmed ja autentimisvahendeid.

Uue seeria 50euroste rahatähtede kõige silmatorkavam muudatus on samasugune, nagu oli uutel 20eurostel – rahatähe paremal serval hologrammriba peal asuv uus turvaelement läbipaistev portreeaken.

Portreeaken paistab läbi ja kui pangatähte vastu valgust vaadata, on aknas näha Europe portree. Ülejäänud turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on samad, mis uutel 5-, 10- ja 20eurostel.

„Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja uute 50euroste vastuvõtuks on aega ettevalmistusi teha veel kolm kuud,“ ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. „Ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus keelduda rahatähe vastuvõtmisest. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada käsitsi,“ rõhutas Roosve.

Uus 50eurone tuleb käibele 4. aprillist. Uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, kui kaupmehed uuendavad rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Selleks tuleb ühendust võtta seadmete tarnijatega. 

Nii vana kui ka uue seeria rahatähtede turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähti vaadata vastu valgust, kallutada silme ees edasi-tagasi ja kompida nende pinda. Kaupmehed saavad rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Uute 50euroste katsetamiseks seadmetes tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757