24. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TJA tuvastas pürotehniliste toodete turujärelevalvega mitmeid rikkumisi

Foto: Julia-Maria Linna
2016. aasta lõpus viis Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) läbi laiaulatusliku pürotehniliste toodete turujärelevalvekampaania eesmärgiga kontrollida müüjate ja pürotehniliste toodete nõuetele vastavust, kus avastati ka mitmeid rikkumisi.

Kokku tehti 34 kontrolli ajutistes müügipunktides ja turgudel üle Eesti ning muuhulgas tuvastati 3 suuremat rikkumist- kahes kohas jaekaubanduses keelatud paugutite müük ja ilma vastava tegevusloata müük ning ühes kohas oli müügil suur kogus pürotehnilisi tooteid, millel puudus nõuetekohane eestikeelne informatsioon. Kontrollide tulemusena alustas TJA 5 väärteomenetlust seoses pürotehniliste toodete käitlemise (võõrandamise, hoidmise) ja toodete nõuetele vastavuse rikkumistega.

Möödunud aastal laekus TJA-le varasemast rohkem kaebusi erinevates internetikeskkondades, peamiselt Facebookis, müüdavate pürotehniliste toodete kohta. Enamik müügikuulutusi eemaldati peale seda, kui TJA oli sellele tähelepanu juhtinud. Kahe füüsilise isiku suhtes alustati väärteomenetlust seoses pürotehniliste toodete, sealhulgas paugutite müümisega ilma tegevusloata.

Lisaks tuvastati, et Eestis pikka aega pürotehniliste toodetega tegelev ettevõtja ladustas suures koguses tooteid selleks nõutavat luba mitte omavas kohas. TJA kohustas ettevõtet viima tooted lõhkematerjali lattu, kus on nende hoidmiseks luba ja sobivad tingimused.

TJA tuletab meelde, et ohutuse tagamiseks on kehtestatud nõuded nii pürotehniliste toodete müügiga tegelevatele ettevõtetele, müügikohtadele kui ka toodetele. Pürotehnilisi tooteid võib osta ainult selleks vastavat luba omavalt ettevõtjalt, mitte turult või suvaliselt isikult tänavalt.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757