Jaekaubanduses kaob 2400 töökohta

Prisma ideteeninduskassa
Prisma ideteeninduskassa

Sihtasutuse Kutsekoja OSKA uuring „Eesti tööjõuturg täna ja homme“ järgi kaob 2024. aastaks jaekaubanduses 2400 töökohta.

Uuringu tegija sõnul väheneb töötajaskond jaekaubanduses tarkade masinate tõttu, sealhulgas iseteeninduskassade pärast. Prisma Peremarketi personalidirektor Miia Rohtmets ütleb Õhtulehele, et iseteeninduskassad pole ohuks töötajatele, vaid vältimatu abinõu, et kuidagigi leevendada kaubandussektori tööjõupuudust. „Eesti jaeturu probleem on väga väike turg ja suur killustumine – meil on miljonilisel turul viis konkureerivat jaeketti. Selliste mahtude juures on igasugu IT-arendused väga kulukad, kuid arvestades tööjõu olukorda, on need vältimatud,“ lausub ta.

Rohtmets toonitab, et praegu pole probleem selles, et mida teha kaubandussektorist vabaneva tööjõuga, vaid vastupidi, kust leida töötajaid. „Seega on põhjus ja tagajärg vastupidised – mitte tehnoloogia ei söö töötajaid välja, vaid inimeste puudus sunnib ettevõtteid enam tehnoloogilistesse lahendustesse investeerima,“ lisas ta.

„Pidades silmas tulevikuprognoose, on investeeringud tehtud selleks, et saada hakkama vananeva ühiskonnaga kaasneva tööjõuprobleemiga ning sellega puutume kokku juba praegu ja on arvata, et lihtsamaks olukord ei lähe,“ nendib Rimi personalijuht Kaire Tero.

Loe pikemalt Õhtulehest.

OSKA uuringu tulemustest loe pikemalt Äripäeva teemaveebist personaliuudised.ee.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Lihtsam viis e-poe loomiseks

Müü oma tooteid kasutades Eesti suurimat pilve-põhist platvormi! Meie võimas e-poe lahendus annab sulle kõik vajalikud tööriistad ehitamaks endale sobiv e-pood.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara