15. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti parimad toiduained 2017 vol.1

Tallinna Teeninduskoolis kogunenud Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamiskomisjon valis välja Eesti Parima lihatoote, piimatoote, pagaritoote ning kondiitritoote. Vaata, kes võitsid.

Parima lihatoote

Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamiskomisjon andis lihatoodete kategoorias kõrgeimad punktid Rannarootsi Lihatööstuse eelküpsetatud pardikoibadele hapukapsaga, mis saab õiguse kanda edaspidi pakendil tiitlit Eesti Parim Lihatoode 2017.

Konkurssi korraldava Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul oli lihatoodete kategoorias tänavu kõige suurem konkurents, sest tiitlile kandideeris ühtekokku 20 väga erinevat lihatoodet.

„Tänavuste lihatoodete puhul torkas eriti silma see, et lihatööstused on seadnud hea maitse kõrval väga olulisele kohale ka toidu valmistamise lihtsuse. Vaid paarikümne minutiga valmiv kvaliteetne naturaalne ahjupraad on tarbija jaoks tõeline luksus ja tänavune võidutoode tõestab seda väga ilmekalt,“ kinnitas ta.

Tema sõnul on hindamiskomisjoni töö lihatoodete puhul eriti vastutusrikas – on väga raske hinnata objektiivselt ja oma isiklikud maitse-eelistused kõrvale jättes samadel alustel näiteks pasteeti ja ahjupraadi.

„Nagu viimastel aastatel kombeks, otsustasid ka sel aastal tiitlivõitja vaid üksikud kümnendikpunktid, seega tase oli ühtlaselt väga kõrge ja tarbijatel on kahtlemata põhjust lihalettide ääres julgemalt eksperimenteerida,“ sõnas Potisepp.

Parim piimatoode

Kolmeteistkümne osaleva toote seast aasta parimaks piimatooteks valiti Saaremaa Piimatööstuse kauaküpsenud Old Saare juust.

Potisepa sõnul oli piimatoodete puhul näha seda, et piimatoodete valik on muutunud väga mitmekesiseks.

„Kui mõnel aastal on olnud võistlemas peaasjalikult erinevad jogurtid ja kohupiimakreemid, siis tänavu on tootjad olnud väga loovad ja pakkunud uudsemaid lahendusi. Maitsesime näiteks täiesti uusi kategooriaid nagu Skyr, moodsa pepperoni-pitsa maitse saanud legendaarset Merevaiku, aga ka ürdivõid, Tai-pärast dipikastet jne. Piimatooted rikastavad täna toidulauda väga külluslikul ja elamusterohkel moel,“ kinnitas Potisepp.

Tema sõnul on piimatoodete puhul väga oluline naturaalsus ja paljud tootjad on viinud selle veelgi kaugemale, pakkudes tarbijale nö clean label tooteid, milles koostisosade hulk on viidud absoluutse miinimumini.

Parim kondiitri- ja pagaritoode

Eesti Parima Toiduaine konkursil võidutses pagaritoodete kategoorias Eesti Pagari Pagariröst täistera ja kondiitritoodete kategoorias Kalevi Tuljak tume šokolaad täidisega.

Pagaritoodetes esikoha saavutanud Eesti Pagari Pagariröst pälvis žürii kõrgeimaid punktid tänu ülitervislikule kontseptsioonile. „Võidutoode sisaldab mett ja chia seemneid ning see vastab oma täisterasisalduse poolest ka mullu paika pandud täistera mõiste kasutamise hea tava kokkuleppele. Väärt toode iga terviseteadliku inimese toidusedelis,“ kommenteeris Potisepp.

Tänase hindamispäeva lõpetas kõige magusam voor, mis kulus kondiitritoodete hindamisele. „Kondiitritoodete kategoorias pälvis komisjoni suurima sümpaatia legendaarsest käsitöökompvekist inspireeritud Kalevi tume täidisega šokolaad, mis on suurepärane näide tootearendusest, kus hinnatud maitsed leiavad endale uue väljundi,“ sõnas Toiduliidu juht.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757