16. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti parimad toiduained 2017 vol.2

Tallinna Teeninduskoolis kogunes teist päeva Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamiskomisjon, kes valis välja Eesti Parima kalatoote, kastme, valmistoidu, köögiviljatoote, lastetoidu ja magustoidu. Vaata, kes võitsid.

Parim kalatoode ja kaste

Eesti Parima Toiduaine konkursi teise hindamispäeva tiitlisaju avas kalatoodete kategoorias võidutsenud Briis sarjas ilmunud Puhastatud praetud kilud Kimchi kastmes AS-ilt DGM Shipping. Kastmete kategoorias tunnustati parima toote tiitliga Valio Eesti ASi Alma Vene DIP! küüslaugu, murulaugu ja sibulaga.

Kalatoodete kategooria võiduvalemi autor on AS DGM Shipping, mille Puhastatud praetud kilud Kimchi kastmes pälvisid žürii maksimumpunktid tänu tasakaalustatud maitsele ja innovaatilisele kontseptsioonile.

„Võidutootes on liidetud Eestimaa toidukultuuris traditsiooniline kilu aasiapärase kastmega, mis pakub särtsakat maitseelamust ja võiks muuhulgas aidata tuua kilu lähemale ka neile, kes vürtsikiluna toorest kala tarbida ei soovi,“ sõnas Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Kastmete kategoorias teenis hindamiskomisjoni suurima poolehoiu Valio Alma Vene DIP! küüslaugu,  murulaugu ja sibulaga, mis paistab eriti silma uue lähenemise poolest dipikastme põhikomponendile.

„Traditsioonilise hapukoore asemel on baastoorainena kasutatud kohupiimakreemi, mis muudab toote valgurohkemaks ja rasvavaesemaks. Õnnestunud on suurepärane kombinatsioon tervislikumast tootekontseptsioonist ja tuttavlikest maitsetest,“ sõnas Toiduliidu juht.

Parim valmistoit, parim köögiviljatoode ja parim toit lastele

Parima valmistoidu tiitli Joel Ostrati küllusliku maitse ja sisuga Suitsuliha vormikas ning köögiviljatoodete kategoorias Balsnacki Muhedik maasika-mustika-mustsõstra-banaani smuuti. Lisaks anti välja Parim Toit Lastele hõbemärk, mille pälvis Salvesti Põnni ökoloogiline maasikasmuuti.

Parima valmistoidu hõbemärgi võitnud kartuli, männiriisikate ja šampinjonidega rikastatud Suitsuliha vormikale annab mõnusa suitsuse maitse pikalt küpsetatud suitsuribiliha. Mahlasust lisab rõõskkoor ning pikantse noodi loovad küüslauk ja kodumaised vürtsid.

Potisepa sõnul on tegu väga kvaliteetse, kodumaisest toorainest valmistatud roaga, mis muudab kodukokkade elu palju lihtsamaks.

„Restoranikuningana tuntud Joel Ostrat on oma valmistoodetes püüelnud selle poole, et ka kodus võiks nautida restoranikvaliteediga toitu, ilma et selleks peaks tunde köögis toimetama, ning see on tal ka suurepäraselt õnnestunud,“ kinnitas Potisepp.

Parima köögiviljatoote hõbemärgi võitnud Balsnacki külmutatud maasika-mustika-mustsõstra-banaani smuuti Muhedik paistis silma põneva uuendusliku kontseptsiooniga.

„Muhediku taassuletavatesse kotikestesse pakendatud külmutatud marjadest saab valmistada värske ja tervisliku marjasmuuti, millele võib lisada nii jogurtit, õuna- või apelsinimahla, kookos- või mandlipiima või ka  gaseeritud vett. Kusjuures valmistaja saab ise otsustada, milliseid marju ja kui palju ta oma smuutisse lisada soovib,“ kirjeldas võidutoodet Potisepp.

Lisaks andis žürii välja ka Parim Toit Lastele hõbemärgi Salvesti Põnn sarja ökoloogilisele maasikasmuutile.

„Maasikasmuuti näol on tegu mõnusa seguga maastikatest, banaanist, õunast ja vaarikast. 100% ökoloogilisest toorainest valmistatud smuuti ei sisalda ühtegi beebidele ebavajalikku lisaainet ning on välja töötatud koostöös lastearst Reet Raukasega, kelle nõuannete põhjal koostatud retsept on ideaalse koostisega lastele alates 6. elukuust,“ rääkis Potisepp.

Eesti Parim Magustoit

Eesti Parima Toiduaine konkursi kõige magusamast voorust väljus võitjana Mattias Cafe OÜ klassikaline creme brulée, mis on turul Joel Ostrat Küpseta-Naudi-Ela kaubamärgi all ning võib edaspidi auga kaela riputada Eesti Parim Magustoit 2017 tiitli.

Toiduliidu juhi sõnul oli magustoitude kategoorias hindamisel ühtekokku 19 toodet ja tasavägine heitlus seab kodumaise magusatööstuse lati väga kõrgele tasemele.

Võidukarika saab aga pea kohale tõsta Mattias Cafe OÜ klassikaline creme brulée, mis on trendikas purgimagustoit koheseks nautimiseks.

„Tootja enda sõnadega on tegu küpsetatud koogel-moogel magustoiduga, mis on saanud  mõnusa kreemise konsistentsi küpsedes sous vide meetodil ehk veevannis.Brüleekreem on oma olemuselt väga hõrk magusroog ning hõbemärgi võitja on toonud turule elegantselt mugavas võtmes adaptsiooni, mis rikastab positiivselt kodumaist valmistoitude valikut,“ sõnas Potisepp.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757