Autor: Kaubandus.ee • 28. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmehed peavad nädala pärast olema valmis uuteks 50eurosteks

uus 50eurone
Foto: Eesti Pank
4. aprillil hakkab Eesti Pank – nagu ka teised euroala keskpangad – laskma ringlusse uue kujunduse ja turvaelementidega 50euroseid pangatähti. Ettevõtjad peavad tagama, et uute 50euroste sujuvaks kasutuselevõtuks ollakse tehniliselt valmis.

„Alates 4. aprillist on uute turvaelementide ja uuendatud kujundusega 50eurosed rahatähed seaduslik maksevahend, mida peavad vastu võtma kõik kaupmehed ja müügiautomaadid,“ ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve.

„Seadme puudumise või selle tõrke korral ei tohi uue 50eurose vastuvõtmisest keelduda, sest rahatähe ehtsust saab kaupmees tuvastada ka käsitsi, kui ta vaatab või kombib rahatähe turvaelemente. Need on väga lihtsad võtted, millega saab hakkama iga inimene,“ rõhutas Roosve.

Uuel rahatähel on tõhustatud turvaelemendid, mida kasutatakse ka uuel 5-, 10- ja 20eurosel: portreehologramm, portreevesimärk, reljeeftrükk ja smaragdroheline number. Peale selle on uuel 50eurosel samasugune uus turvaelement nagu teise seeria 20euroselgi – läbipaistev portreega aken.

Esimese seeria rahatähed ehk praegu kasutusel olevad 50eurosed kehtivad ka edaspidi. See tähendab, et neid ei ole vaja ümber vahetada, sest nendega saab endiselt poes ja mujal maksta, nagu ka esimese seeria 5-, 10- ja 20eurosega.

Kõik esimese seeria rahatähed säilitavad oma väärtuse igavesti, kuid ühel hetkel ei saa esimese seeria rahatähtedega enam poes maksta. Kui see aeg on selgunud, siis teavitatakse sellest inimesi väga pikalt ette. Seejärel saab esimese seeria rahatähti uute vastu vahetada tähtajatult nii Eesti Pangas kui ka euroala teistes keskpankades.

Kuidas tunda rahatähe turvaelemente?

Vaata. Kui rahatähte vastu valgust vaadata, ilmub selle vasakus ülaservas asuva Euroopa Liidu lipu ja Mario Draghi allkirja all nähtavale portree kujutisega vesimärk. Vastu valgust vaadates paistab hologrammriba ülaosa läbi ja läbipaistvasse aknasse ilmub Europe portree, mis on nähtav rahatähe mõlemal küljel.

Katsu. Katsudes on uue 50eurose rahatähe paremal ja vasakul serval selgelt tunda paberipinnast kõrgemad reljeefsed jooned. Rahatähe paber on tugev ja krabiseb.

Kalluta. 50eurose vasakus alaservas on erkroheline number, mille trükivärv muutub pangatähte kallutades rohelisest tumesiniseks. Hologrammribal tulevad kujutised nähtavale rahatähte kallutades: lisaks Europe portreele on näha number 50, euro sümbol ja värava või akna kujutis.

Rahatuvastusseadmete uuendamine

Kui ettevõtetel tekib probleeme raha tuvastamise aparaatidega, siis soovitame kassapidajal või klienditeenindajal rahatähte kontrollida käsitsi. Selleks peab klienditeenindaja tundma rahatähe turvaelemente, mida saab kontrollida rahatähte katsudes, vaadates ja kallutades. Nõnda saab inimene soovitud tehingu kaupluses sooritada ka juhul, kui rahatuvastusseade mingil põhjusel ei tööta. Rahatuvastusseadmete töökindluse kontrollimiseks ja võimalike tehniliste rikete kõrvaldamiseks tuleb ettevõttel pöörduda seadmed tarninud firma poole, kes vastutab tehnika töökindluse eest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757