Autor: Haldi Ellam, kaasautor • 19. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pakendeid vältivad kliendid panevad kaubanduse proovile

Populaarsust koguv jäätmevaba ehk zero waste elustiil sunnib poekette ja tootjaid juurdlema, kuidas nõudlikud kliendid saaksid kaupa korduvkasutatavatesse pakenditesse osta ning prügitekke miinimumini viia.

„Ma ei oska hinnata, kui reaalne on jõuda täiesti jäätmevaba eluni, aga pakendite hulga oluline vähendamine on tegelikult lihtsam kui võiks arvata,“ leidis ökotooteid pakkuva Biomarketi tegevjuht Priit Mikelsaar. Tema sõnul saab pakendite hulka vähendada juba siis, kui kanda kõiki tooteid korduvkasutatavates kottides ja teadlikult eelistada suurpakendeid, ostes harvem, aga suuremaid koguseid.

„Kui siia veel lisada lahtise kaalukauba ostmine oma korduvkasutatavasse taarasse, siis saame veel ühe osa igapäevapakenditest kõrvale jätta.“

Mikelsaar kirjeldas, et Biomarket on lahtisena müüdavate kaalukaupade osakaalu suurendanud, kuid kliendid ostavad alguses väiksemaid koguseid ja tihemini, mis võib pakendite hulka suurendada. „Kasutame küll kaalukaupade jaoks paberist pakendeid, kuid sooviksime järk-järgult liikuda suunas, kus kliendid kasutaksid järjest enam kodust kaasavõetud korduvkasutusega pakendeid, näiteks kuivainete puhul oma riidekotte,“ ütles ta.

"Me ei näe hetkel seda trendi, et lahtiselt müüdavate kuivainete või muu seesuguse toidu pakkumine turul kasvaks. Klient eelistab pigem mugavust,“ ütles Rimi Eesti Food kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats. 

Samuti pidas Bats keeruliseks võimalust klientidel oma pakendit kasutada. „Toiduseadus ütleb üsna üheselt, et müüja vastutab ka kaasamüüdava toidu pakendi hügieeninõuete tagamise eest. Kui klient palub müüjal salati oma kaasavõetud purki tõsta, siis võtame meie vastutuse, et klient on oma purgi kodus korralikult puhtaks pesnud ning toit selles kindlasti ei rikne,“ juhtis ta tähelepanu. Seetõttu keeldutaksegi kauplustes inimeste endi taarat kasutamast.

Loe pikemalt Äripäevast.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757