4. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ID-kaardi näitamine kassas võiks saada normiks

Foto: Raul Mee
Kui dokumenti näidataks vabatahtlikult, oleks vähem stressi müüjal ning kiiremini liiguks ka järjekord. Kaupluse kliendikaart otsitakse välja juba enne maksmist ning ID-kaardi näitamine võiks saada samasuguseks normiks, kui soovitakse alkoholi osta, rääkis Terve Eesti Sihtasutuse koolitusjuht Triin Sokk.

Terve Eesti Sihtasutuse liikumine „Joome poole vähem!“, Kinoteater ning Rimi kuulutasid aprilli alguses välja sõnakonkursi, et leida õige sõna, mis tähistaks alkoholi ostmisel vabatahtlikku dokumendi näitamist müüjale.

„Tahame arendada alkoholikultuuri selliseks, et müüja ei peaks enam välimuse järgi kellegi vanust tuvastama või lahendama konflikte, kui alkoholi ostvad noorukid ei soovi dokumenti näidata,“ sõnas Terve Eesti Sihtasutuse koolitusjuht Triin Sokk. „Kui dokumenti näidataks vabatahtlikult, oleks vähem stressi müüjal ning kiiremini liiguks ka järjekord. Kliendikaart otsitakse ju välja juba enne maksmist, ID-kaardi näitamine võiks saada täpselt samasuguseks normiks. Alaealine saaks aru, et tal pole mõtet üritadagi alkoholi osta,“ lisas ta.

"Ma olen kaine viimased 29 aastat. Alaealiste alkoholitarvitamine ja müüja hirm dokumenti küsida on täna Eestis murekohad. Ise oma dokumendi näitamine on üks pisikene asi, mida kõik saavad teha, et alkoholi ostaksid ainult need, kellel on see õigus. See ei ole mingi riigitasemel alkoholi ära keelamine," kommenteeris olukorda räppar Metsakutsu, kes osaleb sõnakonkursi eestkõnelejana.

Aprilli alguses alanud sõnakonkursile on saadetud juba üle 250 sõna ning vaimukaid sõnu lisandub iga päevaga. Loodetakse, et seda üht ja õiget žürii poolt välja valitud võidusõna hakkavad igapäevaselt kasutama nii müüjad kui ka poekülastajad.

Projekti eestkõnelejad on räppar Metsakutsu, näitleja Indrek Ojari ning sõnaosavuse poolest tuntud bändi Gorõ Lana liikmed. Ettevõtmise koostööpartnerid on Terve Eesti Sihtasutus, „Joome poole vähem!“ liikumine ning Forum Cinemas ja Kinoteater.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757