Swedbank: aktiivsus tööturul kasvas veelgi

Swedbank
Swedbank

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul olid esimese kvartali tööturu näitajad oodatust paremad. Hõive kasvas oluliselt ja tööpuudus vähenes ning kõige enam kasvas töötajate arv peamiselt teeninduses.

Hõivatute arv suurenes esimeses kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 17 000 inimese võrra. Töötajate arv kasvas peamiselt teeninduses – koguni 15 000 inimese võrra – ja seda valdavalt Tallinnas. Elmiku sõnul mõjutas viimast kõige rohkem mitmete uute kaubanduskeskuste avamine. "Hõive kasvu toetab sel aastal majandusaktiivsuse tõus. Nii tööstus- kui teenindusettevõtted plaanivad Konjunktuuriinstituudi andmetel oma töötajate arvu suurendada," ütles Elmik.

Tööpuuduse määr kahanes esimeses kvartalis 5,6 %ni ning töötukassa andmed näitavad samuti töötute arvu vähenemist esimeses kvartalis. "Tugev nõudlus töötajate järele alandab töötute koguarvu hoolimata vähenenud töövõimega tööotsijate arvu kasvust. Samas kindlat trendi siin ei ole, kuna aprillis oli Töötukassa andmete järgi tööotsijate arv aastatagusest taas mõnevõrra suurem," ütles Elmik

Tööturult eemal olevate inimeste arv vähenes aastatagusega võrreldes 18 000 inimese võrra. "Langes õpingute, halva tervise ja laste kasvatamise tõttu mitteaktiivsete arv. Mitteaktiivsuse vähenemist soodustab töökäte puudus." Elmiku sõnul motiveerib töövõimereform tervislikel põhjustel tööturult eemal olnud inimesi tööd otsima. Õppurite arvu languse taga on osaliselt demograafilised protsessid. 2017. aasta algul oli Eestis 15-24-aastaste arv umbes 4500 inimese võrra väiksem kui aasta varem. "Ootame tööturult eemal olevate inimeste arvu vähenemise jätkumist." 

Elmiku sõnul näitavad esimese kvartali numbrid, et pingeline olukord tööturul püsib. "Vaba tööjõudu on järjest vähem. Lisaks eelnevale survestab tööturgu ka tööealiste elanike arvu jätkuv vähenemine." 2017. aastal on tööealisi 6000 inimese võrra vähem kui aasta varem ning seetõttu püsib surve ka palkade kasvuks.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara