7. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru Keskus plaanib suuri ümberkorraldusi

Viru Keskuse plaanide pressikonverets: Viru Keskuse juhatuse liige Ants Vasar, Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd ja arhitekt Ülar Mark
Foto: Tiit Mõtus
Tallinna südalinna arengud toovad kaasa Tammsaare pargi rekonstrueerimise ning peatänava võidutöö elluviimise. Piirkonna jalakäijatele kasutajasõbralikumaks ning linnakodanikele funktsionaalsemaks muutmist peab oluliseks ka Viru Keskus, mis plaanib Tammsaare pargi ja Narva maanteega piirneva territooriumi uuendamise osas korraldada arhitektuurikonkursi, et loodav lahendus ilmestaks linnaruumi ja moodustaks nii uuenenud Tammsaare pargi kui ka Peatänavaga ühtse terviku.

“Üks linna prioriteete on kesklinna tihendamine ning tuua inimesed kesklinna tagasi, seda nii elukohtade kui ka pakutavate teenuste ja vabaaja veetmise võimaluste näol,” sõnas Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd. Ta lisas, et planeeritav peatänava projekt peaks valmis saama aastaks 2020.

„Kaubanduskeskuste puhul on näha, et äärelinna keskused (Ülemiste keskus, Rocca Al Mare ja ka Kristiine keskus) on teinud oma arenguhüppe, nüüd tuleb see ka kesklinnas teha. Norde Centrum tegeleb hetkel enda uuendamisega ning Porto Franco plaanib ehitust. Sellega seoses nihkub linnasüda ka natuke mere poole,“ ütles Mänd.

“Viru väljaku funktsionaalsust jalakäijate ja liiklejate mugavuse seisukohast pole parendatud ligi 45 aastat, mil legendaarne hotell Viru avati. Toonased põhjused olid mõistetavad, tagati piirkonna eksklusiivsus ja vähene ligipääsetavus tallinlastele,” kommenteeris Viru Keskuse juhatuse liige Ants Vasar. “Nüüd tänu peatänava projektile on jalakäijate mugav liikumine üheks prioriteetideks seatud ja see annab võimaluse kogu piirkonna väljanägemist ja toimivust paremaks teha,” lisas Vasar.

Vasara sõnul on ainuvõimalik, et asetleidvaid muudatusi vaadataks kooskõlas ja koostöös ümbritsevaga ning tunnustas peagi asetleidvat Linnafoorumi, kus Tallinna kesklinna parendamise osas on kogunemas nii linna esindajad, piirkonna äriettevõtted kui ka linnakodanikud ja valdkonna eksperdid. “Planeeritava Viru Keskuse Tammsaare pargi poolse ja Narva mnt-le avaneva külje uuendamiskonkursi ettevalmistamisse oleme kaasanud parimad eksperdid, kes jätkavad ka võistluse jooksul ja lõppfaasis panustamist nii konsultantidena kui ka žüriitöös” rääkis Vasar. “Planeeritavas võistlustöös tuleb arvestada nii Tammsaare pargi kui ka peatänava uuendustega. Meie soov on kogu piirkonna väärikust ja väärtust tõsta,” lisas ta.

Vasar ütles, et neil ei ole selle vastu midagi, kui arhitektid leiavad meile kaubanduspinda juurde, mille arvelt keskust kasvatada. „Uuendust peamine eesmärk on luua Viru Keskusele aktiivne välisfront Tammsaare pargi ja Gonsiori tänavale, mis loob sünergia peatänava ja Tammsaare pargi vahele.“ Vasara sõnul on täpsest muudatuste investeeringu suurusest veel vara rääkida, sest pole veel täpselt teada, kuidas ja mida muutma hakkame.

Viru Keskuse osalise uuendusprojekti arhitektuurikonkursi tingimuste ettevalmistamisse kaasatud ja kogu projekti läbivalt konsulteeriv arhitekt Ülar Marki sõnul on tegemist olulise koostööprojektiga linnasüdames, kus arhitektidel on võimalus luua märgilise tähtsusega ning linnaruumi ilmestav funktsionaalne nähtus. “Planeeritava konkursi fookuses on Tammsaare pargi ja Narva mnt suunas avanev Viru Keskuse osa. Ümber oleks vaja projekteerida kogu kahekorruseline hoonemaht, mille maa-alusel osal asuvat toidukaupluse pinda on võimalik oluliselt laiendada hoone siseste olemasolevate laopindade arvelt,” rääkis Mark. Ta lisas, et plaan on Viru Keskuse esise valgusfoori juurde teha kõnnitee ning sellega seoses luua Viru Keskuse autoparkla sissepääsu ja Hotell Viru sissepääsu vahele luua keskuse peasissekäik koos kaupluste galeriiga. Eesmärk on kaotada ära kitsas kõnnitee ning hotelli esine kivist barjäär ja võtta jalakäijate ülekoormus Hobujaama/Laikmaa ülekäigurajalt ja sissepääsult.

Viru Keskuse uuendamise arhitektuurivõistlust planeerivad ühiselt Viru Keskus ja Hotell Viru ning uuendamisse läheb Tammsaare pargi ja Narva maanteega piirnev ala. Konkursi tingimusi koostab arhitekt Tiit Sild ning konsultantidena on kaasatud valdkonna parimad eksperdid ja arhitektid. Žüriitöösse kaasatakse Tallinna linna ja Arhitektide Liidu esindajad ning valdkonna eksperdid. Konkursi väljakuulutamisest annab Viru Keskus teada meedia vahendusel.

Viru Keskus on Eesti suurima külastatavusega ostu- ja meelelahutuskeskus. Tallinna südames asuv moekeskus on hinnatud kohtumispaik ning kvaliteetsete kultuuri- ja meelelahutuselamuste pakkuja. Viru Keskuses on üle saja kaupluse ja teeninduskoha. Viru Keskusele on omistatud Eestis ainus jätkusuutliku hoone opereerimise hõbesertifikaat LEED O&M ning keskuse turundus- ja kommunikatsioonitegevus on pälvinud 28 auhinda.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757