Autor: Kaubandus.ee • 20. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: Eesti noored ei usu alkoreklaami mõjusse

70% küsitlusele vastanutest otsutab alles kaupluses, millist alkoholi nad ostavad
Foto: Raul Mee
Ettevõtluskõrgkoolis Mainor kaitstud lõputöös leiti, et noored eestimaalased ei tunne, et alkoholireklaam neid mõjutaks. Valikuid määravad brändi tuntus ja alkoholi hind.

Taavo Kõiv uuris oma lõputöös Eesti noorte taju selle kohta, mis mõjutab nende valikuid alkoholi ostmisel.

"Vastustest on näha, et otsust, millist alkoholi osta, mõjutab kõige enam bränd (44% vastajatest) ja hind (30% vastajatest), planeerimata ostude puhul ka toote väljanägemine (14%). Üle 70% vastanutest otsustab tegelikult alles poes, millist toodet osta," ütles Kõiv.

54 protsenti osalenutest leidis, et alkoholireklaam ei mõjuta neid üldse, 41 protsendi jaoks on reklaam infoallikas uute brändide ja toodete kohta ja 36 protsenti otsib reklaamidest sooduspakkumisi. Samal ajal nõustus ainult vähem kui seitse protsenti vastanutest väitega, et alkoholireklaam mõjutab nende alkoholi ostmise sagedust.

Uuringus küsiti ühtlasi vastajate hoiakute kohta alkoholireklaami piiramise või keelamise suhtes. 42 protsendi vastanute arvates tuleks reklaamipiiranguid karmistada, 20 protsenti leidis, et selleks pole vajadust,  kuus protsenti oli täielikult keelustamise poolt ja kolmandikul puudus kindel seisukoht.

Lõputöö raames läbiviidud uuring hõlmas 316 vastanut vanuses 18-35. Uuring viidi läbi märtsis ja aprillis 2017.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757