Alkoholiaktsiisi tulevik selgub viimasel tunnil

Alkoholitootmine.
Alkoholitootmine.

Riigikohus otsustab reedel, kas alkoholi kiire aktsiisitõus on põhiseadusega kooskõlas või mitte. Kui seadus jõusse jääb, peaksid aktsiisid tõusma juba laupäeval.

Õiguskantsler Ülle Madise jõudis aasta alguses järeldusele, et aktsiiside liigkiire tõus pole põhiseadusega kooskõlas. Esmalt tegi ta ettepaneku seadus ümber teha riigikogule. Parlament Madisega ei nõustunud ja hääletas plaani maha.

Seejärel pöördus õiguskantsler riigikohtu poole, et kõrgem kohus selgitaks välja, kas aktsiise tõstev seadus on põhiseadusega kooskõlas või mitte. Riigikohtu pressiosakonnast öeldi, et otsus tehakse 30. juunil ehk reedel. Aktsiisitõus peaks hakkama kehtima juba järgmisel päeval ehk 1. juulil.

Juuli algusesse plaanitud aktsiisitõus on tänavu juba teine – veebruaris tõusid määrad varem plaanitud tempos ehk vaid õige pisut, juulis aga hüppeliselt. Ka järgmise aasta algusesse plaanitud tõus on üsna karm.

Kui näiteks jaanuaris maksis pooleliitrine õllepudel 1,09 eurot, siis ainult aktsiisitõusu mõju arvestades kasvas see veebruaris 1,11 euroni. Juuli alguses hüppaks hind aga 1,29 eurole.

Soome leht Ilta-Sanomat juhtis tähelepanu, et kast põhjanaabrite seas populaarset Karhu õlut maksab Eestis praegu 12,99 eurot. Laupäeval hüppab 24 purgiga õllekasti hind 16,21 eurole. Aastal 2020 maksaks kaup aga üle 19 euro.

Loe pikemalt Äripäevast

Osale arutelus

  • Märt Belkin
    Äripäeva ajakirjanik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply veebipõhine kassa- ja laotarkvara

Erply on veebipõhine kassa- ja laotarkvara, mis on suunatud hulgimüügi, jaemüügi ja teeninduse valdkonnale. Kõik vajalik on standardlahenduses olemas ning lihtsasti juurutatav.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara