4. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rimi käib müra pärast terviseametiga kohtuteed

Foto: Raul Mee
Tartu halduskohus jättis jõusse otsuse nõuda Rimi Eesti Food ASilt sunniraha terviseameti ettekirjutuse täitmata jätmise pärast. Amet nõudis Rimilt Tartus Tuglase Säästumarketi tehnoseadmete töötamisest tingitud müra vähendamist.

Kaupluse naabruses asuva korrusmaja korteriühistu esitas terviseametile korduvalt avaldusi, kurtes Säästumarketi jahutussüsteemi ventilaatorite töötamisest tingitud häirivat müra.

Eelmise aasta augustis kortermaja juures fikseeriti müra piirtaseme ületus 19,9 detsibelli võrra. Septembris kohustas amet Rimit tagama hiljemalt aasta lõpuks müra viimise kehtestatud tasemeni. Kuna Rimi ettekirjutust ei täitnud, rakendas amet selle aasta veebruaris neile ettekirjutuse mittetäitmise eest 600eurose sunniraha, mille ettevõte ka tasus, kuid pöördus kohtusse, soovides selle õigusvastaseks tunnistamist. Kuna varasem ettekirjutus oli jätkuvalt täitmata, määras amet aprillis uuesti 600eurose sunniraha, mille Rimi samuti tasus.

Vaidlus uue ja vana määruse ümber

Kohtumenetluse käigus täiendas Rimi kaebust ka teise sunniraha vaidlustamisega. Kohus leidis, et nii terviseameti esmane ettekirjutus kui ka hiljem määratud sunnirahad on õiguspärased ning et terviseametil on õigus sunnivahendit rakendada mitu korda, kuna Rimi ettekirjutust ei täitnud.

Kohus ei nõustunud Rimi väitega, et mürataseme mõõtmise juures oleks pidanud viibima nende esindaja. Samuti ei nõustunud kohus Rimi seisukohaga, et mõõdistused tehti sotsiaalministri aegunud määruse alusel. Kohus leidis, et aluseks võeti müra mõõtmise ja ettekirjutuse tegemise ajal kehtinud määrus.

Uus müra normtasemeid ja mõõtmist reguleeriv keskkonnaministri määrus võeti vastu alles eelmise aasta 16. detsembril ja see jõustus selle aasta veebruarist. Terviseamet ei saanud mõõtmistel tugineda tulevikus kehtima hakkavale määrusele, vaid pidi kohaldama kehtivat seadust.

Rimi saab tänase otsuse vaidlustada ringkonnakohtus 3. augustini.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757