4. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulevikus ei pea enam poodi minema, vaid pood sõidab ise meie juurde

Tulevikupood
Jaekaubandus on suurte muutuste ootuses – Hiinas testitakse esimest ratastel autonoomset poodi, mis ei vaja inimtööjõudu ja suudab lisaks sõita iseseisvalt kliendi antud aadressil.

Tuleviku poodidest on räägitud kui ostukohtadest, mis töötavad tänu protsesside automatiseeritusele ilma inimtöökäteta. Pioneeriks on selles vallas Amazon, mis on avanud toidupoe, milles kasutatavad sensorid tuvastavad ostjate riiulitelt võetud kaubad ning lisavad need klientide Amazoni arvele, juhul kui kaupa riiulisse tagasi ei panda. Ehkki see võib kõlada ambitsioonikalt, on ka mitmed veebis kauplejad tegemas selles suunas esimesi samme. 

Ent üks Rootsi start-up on koostöös Hiina ülikooliga viinud visiooni sammukese kaugemalegi – nad on disaininud autonoomse poe, mis lisaks sellele, et ei vaja inimtöökäsi, on mõeldud sõitmaks ise ostja juurde. 

Tänasel kujul jaekaubandus kaob

Hiinas Shanghais, mis on riigis rahvaarvult suurim linn, on tänavatel esimene mobiilne ja autonoomne testkauplus, mis ei vaja inimtööjõudu ja suudab muuta iga parkimisplatsi potentsiaalseks ööpäev läbi avatud kaupluseks. Pood, mis on arendatud Rootsi idufirma Wheelys, Hefei ülikooli ja ettevõtte Himalaty koostöös, on beeta-testimise faasis, mis tähendab, et lisaks olemasolevale kondikavale on tulevikus plaanis juurde lisada mitmeid võimalusi. 

„Lähikümnenditel meile tuntud kujul jaekaubandus kaob,“ usub ?Per Cromwell ettevõttest Wheelys.

Testimisel olevat prototüüpi, mis Shanghai tänavatel liigub, kontrollivad praegu veel inimesed, ent loojate sõnul on järgmine versioon arvuti poolt juhitav, kasutades liikumiseks ja kliendi juurde jõudmiseks tehisintellekti ning masinnägemist. 

Plaanis on, et poed hakkavad ka ise ladudes käima, et oma varusid täiendada ning et kliendid saavad poodi enda juurde tellida. 

Elektril töötav ja päikesepatareidega varustatud kauplus on selle rajajate sõnul peaaegu kõige keskkonnasõbralikum pood turul üldse. 

Esmatarbekaubad ööpäevaringselt kättesaadavaks

Moby Mart pakub arendajate sõnul ööpäevaringselt esmatarbekaupu nagu näiteks piim, lõunaeine ja ravimid, märkis selle looja. „Lihtsalt astuge poodi, võtke mida vaja ja lahkuge.“

Kliendid, kes soovivad ostu sooritada, valivad kaubad, skaneerivad need telefoniga ja panevad siis asjad korvi. Telefoni abil võetakse ostja pangakontolt automaatselt vastav tasu kaupade eest, mis muudab loojate hinnangul kliendi jaoks kogu ostuprotsessi väga mugavaks. 

Hetkel sõidab Hiinas ringi üks prototüüp, järgmisel aastal jõuab neid plaanide järgi mitmeid turule juurde. Wheelsy sõnul hakkab pood maksma vähem kui 100 000 dollarit, mis on vaid kümnendik summast, mis kuluks traditsioonilise poe ehitamiseks ning järgmise aasta plaanid on suured. 

„Jaekaubanduse aeglane surm suretab välja ka väikesed külad, meie pakume lihtsat lahendust selle olukorra muutmiseks – tööjõudu mitte vajavad poed,“ räägib Robert Ilijason ettevõttest Wheelys.

„See on lihtne pood, mille kasutamine on samasugune ükskõik millises maakera punktis, olgu siis Hiinas, Alaskal või USAs Manhattanil. Seda saab kasutada kõikjal ja see on avatud 365 päeva aastas ja 24 tundi ööpäevas,“ kirjutatakse ettevõtte kodulehel, et kui jaekaubanduse hääbumine kipub välja suretama ka elu maal, pakub Moby Mart selle vastu rohtu – poodi saab kasutada kõikjal maailmas ja töökäsi mitte vajav kauplus võib ostukeskuseks muuta ükskõik millise autoparkla.

Samas läheb ilmselt veel üsna palju aega, kuni sellised poed muutuvad meie tänavatel reaalsuseks -  sõiduk tundub üsna kobakas, see ei sõida veel ise ning ehkki lubatakse, et kaupu hakatakse tulevikus droonide abil kliendile ka kohale toimetama, pole selge, kuidas ja millal suudetakse see teostada. 

Autor: Kristjan Hiiemaa, Erply tegevjuht

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757