Maksud: Läti jääb ikka paradiisisaareks

Maksud: Läti jääb ikka paradiisisaareks
Maksud: Läti jääb ikka paradiisisaareks

Ettevõtjate hinnangul püsib ka pärast Läti plaanitavaid aktsiisitõuse erinevus kahe riigi aktsiiside vahel suur.

Valkas ja Iklas SuperAlkot pidava SIA Aldar Latvia juhatuse liige Lauri Uibo on nimetanud Lätit keset Baltikumi tekkivaks paradiisisaareks. Kui Eesti poodidest Eesti klient lahkus, siis Läti poodidesse tahavad lisaks eestlastele oma toodangut müügile ka hankijad ja tootjad Leedust, Ungarist ning mujalt Euroopast, kus on samuti aktsiis tõusnud. Nende suure surve tõttu lähevad neil pakkumised järjest paremaks.

Nüüd on aga ka Läti valitsus otsustanud aasta pärast oma aktsiise tõsta. Sellest hoolimata Uibo paradiisisaare võrdlusest ei tagane, sest Eesti ja Läti aktsiide vahe püsib. „Aktsiisierinevus jääb ju tegelikult ikkagi suur, sest ega Eesti ju ka ei peatu siin. Vähemalt ma ei näe küll sellist mõtet meie valitsuse peas,“ ütles ta Läti maksumuudatuste peale.

Ka Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms märkis, et arvestada tuleb aktsiiside võrdlusbaaside suurt erinevust ja Eestis ees ootavat täiendavat maksutõusu uuel aastal. „Seetõttu ka Läti planeeritava aktsiisitõusu järel järgmise aasta suvel jääb aktsiiside erinevus lõunanaabritega 3,3-kordseks,“ rääkis ta ja lisas, et praegu on meie õlleaktsiiside vahe 3,4 korda ja sellest tulenev jaehindade erinevus tarbijate jaoks on 2–2,5 korda.

Loe pikemalt Äripäevast.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara