10. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus eelnõu loob mitu uut raha kulutamise võimalust

Foto: pixabay.com
Valitsus kiitis tänasel istungil heaks rahandusministri esitatud seaduseelnõu, mis võimaldab tulevikus netipoes krediitkaardi ja pangalingita maksta ja saada koondinfot erinevates pankades asuvate kontode seisu kohta. Internetimaksete turvanõud lähevad aga karmimaks, mistõttu väheneb paroolikaartide kasutamisala, teatas rahandusministeerium.

"Makseteenuste turu, eelkõige kaardi-, interneti- ja mobiilimaksete, kiire areng on tinginud vajaduse seadusi kaasajastada. Senise regulatsiooniga pole hõlmatud paljud uuenduslikud maksetooted ja -teenused, mistõttu võivad tekkida olulised õiguslikud probleemid nii konkurentsi, turvalisuse kui tarbijakaitse valdkonnas," selgitas rahandusminister Toomas Tõniste.

Uute teenustena lisanduvad makseteenuste hulka makse algatamise ja kontoteabe teenus. Esimene neist võimaldab näiteks netipoes tasuda ka siis, kui puudub krediitkaardiga maksmise või pangaligi kasutamise võimalus.

Makse algatamise teenuse võimaldab makseasutuse kaudu algatada ülekande ja informeerida kaupmeest maksetehingu toimumisest.

Kontoteabe teenusega saab klient mugavalt koondinfot oma finantsseisu kohta erinevatest pankadest.

Uusi teenuseid võivad osutada üksnes ettevõtjad, kellel on selleks finantsinspektsiooni luba.

Rangemad turvanõuded

Kliendi tuvastamine on osutunud tõsiseks väljakutseks interneti kaudu tehtavate maksetehingute puhul ja erinevate uuringute kohaselt on aasta-aastalt tõusnud risk sattuda pettuse ning konfidentsiaalse informatsiooni varguse ohvriks. See risk võib pidurdada innovaatiliste makseteenuste kasutamist ja makseteenuste turu arengut. Seetõttu muudab eelnõu rangemaks ka elektrooniliste maksetega seotud turvanõuded.

Tulevikus peavad makseteenuse pakkujad rakendama kliendi tuvastamisel niinimetatud tugeva autentimise nõudeid. Eestis võimaldavad seda näiteks ID-kaart, mobiil-ID, samuti erinevad rakendused ja paroolikalkulaatorid. Maksetega seotud turvariskide maandamiseks piiratakse seniste paroolikaartide kasutust, sest need on hõlpsasti kopeeritavad. Piirangud laienevad ka nendele internetimaksetele, mille puhul ainsa turvaelemendina kasutatakse pangakaardile trükitud numbrikombinatsiooni.

Uued turvanõuded jõustuvad täies ulatuses orienteeruvalt 2019. aasta esimese poolel. Täpne kuupäev sõltub sellest, millal EL Komisjon võtab vastu asjakohase rakendusmääruse.

Lisaks muudab eelnõu kliendi omavastutuse piirmäära pangakaardi autoriseerimata kasutamise korral ning see langeb seniselt 150 eurolt 50 eurole. Samuti reguleeritakse täpsemalt kaardimakseid, mille puhul pole maksega nõustumise hetkel täpne summa teada – näiteks automaattanklas kütuse ostmisel. Sellisel juhul tuleb kliendilt küsida nõusolek kindla rahasumma blokeerimiseks maksekontol ning blokeering tuleb lõpetada niipea, kui laekuvad andmed täpse maksesumma kohta.

Seadus on plaanitud jõustuma 2018. aasta 13. jaanuaril. Eelnõuga viiakse ühtlasi Eesti seadused kooskõlla uue EL-i makseteenuste direktiiviga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757