Autor: Kaubandus.ee • 3. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle 2000 kaubandusettevõtte said negatiivse krediidihinnangu

Foto: pixabay.com
Finantsnäitajate töötlemise ja krediidihindamisega tegeleva Creditinfo teatel muutusid alates 1. oktoobrist viimase majandusaruande puudumise tõttu krediidihinnangud negatiivseks kokku sektorite üleselt 12 985 ettevõttel. See on üle tuhande ettevõtte rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Muudatus puudutab seni positiivse krediidihinnanguga firmasid, kes ei ole esitanud 2016. aasta majandusaruannet. Creditinfo Eesti AS arendusdirektor Alar Jägeri sõnul näitab andmete avalikustamisega viivitamine, et nõrkasid majandustulemusi soovitakse teadlikult varjata ja ettevõte on suure tõenäosusega oma tegevust lõpetamas.

Negatiivse krediidihinnangu korral on ettevõtte krediidirisk väga kõrge ja Creditinfo sellisele ettevõttele krediidiga müüa ei soovita. Seega võib negatiivne krediidihinnang kitsendada pangast laenusaamise võimalusi, mõjutada tarnijaid kehtestama ettevõttele karmimad krediiditingimused või jätta ettevõtte ilma mõnest uuest kliendist. 

„Creditinfo on kõikidele ettevõtetele aruande esitamist meelde tuletanud ja hoiatanud krediidihinnangu muutusest,“ nendib Jäger. Krediidihinnangu ümberarvutamine ei puuduta uusi ettevõtteid ega neid, kelle majandusaasta lõpust ei ole möödunud veel kuus kuud. 

Enim muutusid krediidihinnangud hulgi- ja jaekaubandussektoris (2292 ettevõttel), kutse, teadus- ja tehnikaalases tegevuses (2194 ettevõttel) ning kinnisvaraalases tegevuses (1260 ettevõttel).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757