Autor: Kaubandus.ee • 22. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavuselt Black Friday’lt oodatakse kõigi aegade osturekordit

Foto: Freepik
Sel reedel toimub maailma üks suuremaid ostupühasid Black Friday ehk must reede, millelt oodatakse USA ja Suurbritannia ajaloo suurima müügikäibega ostupäeva rekordit.

Tele2 tootedirektori Katrin Aroni sõnul kuulutab eelmise sajandi algusest tähistatav Black Friday ameeriklaste jõuluostude hooaja avatuks ja toob aasta suurima müügikäibe. “Tänavu prognoositakse, et rekord lüüakse ka Suurbritannias. Kui mullu ostsid britid musta reede nädalal kuue miljardi naela eest, siis tänavu prognoositakse müügiks lausa kümme miljardit,” ütles Aron.

“Reaalselt on must reede väga pikaks “päevaks” veninud. Müügikampaaniad toimuvad novembri keskpaigast küberesmaspäevani ehk mustale reedele järgneva esmaspäevani. USAs prognoositakse peamiselt internetipoodides toimuva küberesmaspäeva kampaania käibeks tänavu 3,5 miljardit dollarit,” rääkis Aron. 

Tema sõnul jõuavad musta reede kampaaniad läbi rahvusvaheliste poekettide ka Eestisse. “Tänavu müüb Eestis näiteks Eckerö Line 1-euroseid laeva- ja Ryanair 15-euroseid lennupileteid, IM arvutid korraliku soodustusega Apple’i arvuteid ning Tele2 kuni 30-protsendilise allahindlusega telefone,” ütles Aron.

“Lisaks teevad rahvusvahelised veebipoed Amazon, BestBuy ja Aliexpress iga päev sadu erinevaid sooduspakkumisi,” lisas Aron.

Must reede toimub alati tänupüha (novembri neljas neljapäev) järgsel päeval. Algselt oli Black Friday pigem kurb sündmus, sest kasvav tänupühade ostuhullus tõi rohkelt liiklusummikuid ja -õnnetusi. Positiivseks muutus päev läbi kaupmeeste, kellele see tähendas suuri käibeid ja kasumit. Kuna kaubanduses märgitakse kahjumit punase ja kasumit mustaga, siis viitab must reede kasumlikule päevale.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757